ZETApress

hírportál

Titokzatos férfi a Szépművészeti Múzeumban

A most megnyíló tárlat a reneszánsz ember diadalát ünnepeli, mondta Vécsey Axel kurátor élete első kiállításán ma délben, a Szépművészeti Múzeumban, a Barokk terembeli megnyitón. Az ünneplés háromszoros. Ünnepeljük azokat a reneszánsz kori hírességeket, akiket megörökítenek a vásznon, ünnepeljük megörökítőjüket és ünnepeljük azokat a korabeli mecénásokat, akik a művészek munkáját anyagi támogatásukkal lehetővé tették.

S hogy miért hangzott el mindez a múzeumban? Mert megnyílt a Géniuszok és remekművek sorozatban Tiziano ? A titokzatos férfi című kiállítása. Mindegyik képen csak egy-egy férfit láttunk. Közöttük volt a fő helyen A szürke szemű férfi képmása, melyet néhány napja kaptunk kölcsön a másfél hónapos időszaki kiállításra egyenesen Olaszországból.

Olasz festő, olasz férfi és olasz küldőmúzeum után a megnyitó szöveg is olasz volt. Paolo Guido Spinelli, Olaszország budapesti nagykövete mondta el. Magyar részről Szili Katalin házelnök képviselte az állami vezetést. Az alagsori termekben a kiállítás kurátora mutatta be nekik a festményeket. A kiállítást július 16-ig mi is megtekinthetjük.

A képek mellett Tiziano életéről is olvashatunk. Az itáliai mester 1490 és 1576 között élt és alkotott. Élete utolsó harmadában a Habsburgok udvari festője volt. Neki köszönhetjük az udvari festészet kialakulását. Munkájáért mecénásai is bőkezűen támogatták. Kétszer annyit keresett havonta, mint amennyi a velencei dózse jövedelme volt. S ha már a korabeli szponzorokat megemlítettük, ne feledkezzünk meg a maiakról sem. A kiállítás megrendezését az OTP Bank és a MOL Rt. támogatta.

Szóljon hozzá!