ZETApress

hírportál

Hófehérkén hófehérben

Hófehérben a fedélzetenMint épp két hónapja megírtuk, májusától szeptember végéig, a világon egyedülálló módon, a Duna és a Termál villamosra keresztelt nosztalgiajáratok mellett szombatonként a Margit híd és az Erzsébet híd között, az SH jelzéssel ellátott Hófehérke nosztalgiahajóval is utazhatnak a régmúlt szerelmesei.

A hófehér ruhás Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes a Hófehérke hajón tartott ma délutáni bemutatón elmondta, hogy ez a 121 éves jármű jelenleg a legöregebb utasszállító hajó, melynek nemcsak a neve, hanem az élettörténete is mesés, és rengeteg korszakot ölel föl. Nemcsak turisztikai attrakció vagy az elődeink által ránk hagyott érték, hanem a főváros arculatának alakítója is. Ezért támogatta a főváros a BKK-t és a BKV-t abban, hogy idén tavasszal elindítsa nosztalgiajáratait: egy-egy nosztalgiavillamost a pesti Duna-parton, illetve Budán, valamint ezt a hajójáratot.

A hajóról a körülbelül 45 perces út során teljes pompájában megtekinthető a Duna-part csodálatos panorámája, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A Hófehérke az egyik utolsó képviselője a Dunán még hajózó klasszikus építésű, a XIX. században épült hajóknak. A hajótest 1895-ben épült Újpesten, a Schoenichen-Hartmann Hajógyárban. Később a hét törpéről elnevezett hajók is rótták a hűs habokat, de rég eltűntek a Dunáról. Sajnos ma már bányáink sincsenek, ahol a törpék dolgozhatnának!

Szombaton és vasárnap a pesti és a budai oldalon közlekedő nosztalgiavillamosok is várják a régmúlt szerelmeseit. Ezeket is és a hajójáratokat is nosztalgiavonal- vagy -napijeggyel, illetve éves nosztalgiabérlettel lehet igénybe venni, melyek megvásárolhatók elővételben a BKK Ügyfélközpontjaiban vagy a járműveken dolgozó kalauzoktól. A 65 éven felüliek ingyen felszállhatnak. A járatokról, az útvonalról és a nosztalgia-járművekről részletes információk a weboldalukon olvashatók.

Szóljon hozzá!