ZETApress

hírportál

Bujdosóék vitorlásai

Ismét új vitorlás borokkal bővül a Bujdosó-repertoár. Az új sláger a Katamarán Rozé ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón, melynek ezúttal a Veritas borkereskedés Dohány utcai üzlete adott otthont. Bujdosó Ferenc, a Bujdosó-pincészet vezető borásza beszélt nekünk a borászat aktualitásairól, illetve jövőbeni terveiről is.

? Szerencsére nem pihenünk egy percre sem: a borkészítéstől a rendezvényekig számos teendő akad, így például az idei telepítések és azok tám-rendszerének elkészítése vagy a borok palackozása is egyaránt fontos feladat ? mondta Ferenc. Idén 5,5 hektár szőlő újratelepítését végzik, ezen belül három hektár területtel bővítik a kékfrankos ültetvényüket, egy hektár olaszrizlinggel a Csirip-tetőn lévő területüket és további másfél hektárral a Kokas-hegyi vörös (merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc) birtokukat. Az egyik legnépszerűbb borukat, a Nemerét is a napokban állították össze. Nagy kérdés volt Ferenc számára, hogy a chardonnay megjelenjen-e önálló fajtaként is vagy teljes egészében a Nemere alapjául szolgáljon. Végül ez utóbbi mellett döntöttek.

A májusi esős napok nem hátráltatták a pincészetet a munkálatokban, ezeken a napokon a palackozásra összpontosítottak. A folyamatos munka eredményeként már palackba került többek között a Katamarán?13, a Tramontana?15 ? amely a tavalyi évben idejekorán elfogyott a polcokról ? és két új slágergyanús termékük is. Az egyik a cabernet franc és sauvignon házasításával készült Katamarán Rozé, amely a borvidéki borverseny legmagasabb pontszámával Balatonboglár Város Bora lett, illetve a BalatonBor, amely egy reduktív olaszrizling, és Magyarország első borrégiós márkájaként egyébként éppen a napokban debütált. Idén nem ez az első változás a Bujdosó Pincészet életében, hiszen tavasszal a pincészet termékpalettája három tétellel is bővült, ráadásul új dizájnra, és több boruk esetében az egyre népszerűbb csavarzáras palackozásra állnak át.

A buborékos borok új küllemet kaptak: az eddig Frisseccoként ismert gyöngyözőbor, amely Irsai Olivér-sauvignon blanc-sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és Zöld márkanéven kapható majd. Buborékos párját, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót Kék névre keresztelték. Idén megszületett a testvér is ? ahogyan Ferenc fogalmazott ?, amelyet Bordó névre kereszteltek. Ez egy vörös habzóbor, amely egy igazi Bordeaux-i cuvée, azaz cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából jött létre. Intenzív illatát a buborékok még inkább felerősítik, ezzel együtt a vörös bogyós gyümölcsök zamatát hangsúlyozzák. A Bordó ötlete egy, a Pannónia 70-es cirkáló csapatával már évek óta rendszeresített, borvidékekkel ismerkedő túrán született, az ihletet egy olasz vörös Lambrusco adta.

A háromtagú borcsalád (Zöld, Kék, Bordó) valamint az új Katamarán Rozé és a további, már jól ismert boraik többek között a Veritas borkínálatában, a Bujdosó vinotékákban, fesztiválokon, valamint a Bujdosó webshopban is kaphatók. Bujdosó Ferenc a pincészete honlapján található saját blogbejegyzéseiben hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a tramini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay, Irsai Olivér és sauvignon blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a pinot noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el. További infók idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!