ZETApress

hírportál

Hungarikumok a hotelben

Szent György HoltelA Hungarikum Szövetség tagjainak száma kettővel gyarapodott. Az új tagok a magyar gasztronómia olyan értékeit képviselik, melyek ? joggal mondhatjuk ? világszerte híresek. A külföldi, ha hozzánk jön, először ezeket szeretné enni! Az új tagok felvétele ünnepélyes körülmények között történt a Budai várbeli Szent György Hotel Dísztermében.

Itt jelentette be ma délben a Hungarikum Szövetség ? Birinyi József elnök és Mathiász Gábor alelnök ? az új tagok felvételét, akik egy-egy valóban a magyarsággal azonosítható érték képviseletében nyerték el a kitüntető címet. A halászlé és a gulyás felelt meg a szigorú követelménynek. Megjelent két Omegás: Benkő László billentyűs és Debreczeni Ferenc dobos is. Ők is hungarikumok, velük a Csabai Kolbászfesztivál sajtótájékoztatóján találkoztunk, melyről idekattintva olvashatunk.

Az ünnepségen jelen volt Koncz Gábor színművész is. Róla sokan tudjuk, hogy lovasember, de azt kevesen, hogy halász is. Saját kis szigete is van, ahol horgászik és külön odavezető utat is kaszált magának a parti gyomtengerben. Szórakoztatásunkra felolvasta Szabó András halász-költő: Halászmiatyánk című versét, melyben a halászok, horgászok körül felbukkanó potyalesőket figurázza ki. A mai ebédre ilyenek szerencsére nem jöttek be!

Szécsi Szabolcs, Tarpa Nagyközség polgármestere ezen az ünnepségen jelentette be, hogy ők is a partnerek sorába kívánkoznak. Ma már a Rákóczi-féle szabadságharc és Esze Tamás helyett inkább Tarpa aranya, a szilvapálinka jut az emberek eszébe ? melyet mi is megkóstolhattunk ?, ám van ott még sok más is, ami igazi értéket képvisel idehaza és a határainkon túl is.

1999-ben Szolnokon szervezték az első Gulyásfesztivált. Nem várt sikere lett, amit a legjobban az bizonyít, hogy az idén már a 18. lesz szeptember 8-tól 11-ig. Idehaza elnyerték a Hagyományok-Ízek-Régiók HÍR védjegyét. A Fesztiválra általában 13-15 országból jönnek külföldi főzőcsapatok, hiszen a gulyás a legmagyarabb étel, amit közkincsé kell tenni széles e világon!

Szóljon hozzá!