ZETApress

hírportál

Megint lesz nyár Óbudán!

Óbudai Nyár 2016Több mint száz programmal, szabadtéri koncertekkel, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és gyerekprogramokkal várja a közönséget idén az Óbudai Nyár kulturális rendezvénysorozata, amely június 4-én szombaton a Korok Napja elnevezésű eseménnyel indul.

Mint a programsorozat délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzott, a fő-szervező Óbudai Kulturális Központ elismert előadóművészek sorát felvonultatva színes programokkal várja a látogatókat. A kínálatot a III. kerület szinte valamennyi kulturális intézménye, többek között az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum, az Óbudai Platán Könyvtár és mai vendéglátónk: az Aquincumi Múzeum is gazdagítja. A programok több helyszínen, így a Fő téren, a Zichy-udvarban, a Kobuci kertben, a Csobánka téren, a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban zajlanak és a Fellini Római Kultúrbisztróban is lesznek események.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere kiemelte: legfontosabb céljuk a kerületi közösségépítés, gazdag kínálatot nyújtanak azoknak a helyi lakosoknak, akik a nyarat itt töltik. Hozzátette, hogy az idén az eddigieknél több program várja a fiatalokat is. Az önkormányzat célja, hogy kulturálisan erős kerületet építsen, kulturális szolgáltatásait színesítse ? mondta hangsúlyozva, hogy a képviselő testület múlt heti döntése szerint az Óbudai Múzeum kiállításait a kerületi lakosok ezentúl ingyenesen látogathatják, a kerületi iskolások számára pedig a múzeumpedagógiai szolgáltatások is ingyenesek. A jövőben meg kell találni a többi múzeummal is a hasonló együttműködés lehetőségét ? jegyezte meg.

Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatónője elmondta, hogy a Fő téren ingyenes koncertet ad június 17-én pénteken a görög The Speakeasies Swing Band és 19-én vasárnap az Óbudai Danubia Zenekar. Június utolsó hétvégéjén az Óbudai Búcsú keretében fellép a Budapest Ragtime Band, Szikora Róbert és az R-GO is. Július 9-én szombaton az osztrák Fatima Spar & Freedom Fries lép színpadra, és ebben a hónapban lesz többek között Rúzsa Magdi és a Csík zenekar koncertje is.

A rendezvény új helyszíne a 3K előtti Pethe Ferenc tér, ahol július 2-án szombaton látható William Shakespeare: Sok hűhó semmiért című műve. Szintén új helyszín a Kolosy térnél található Civil ház, ahol Stand-koncertek a placcon elnevezéssel többek között a Balkan Fanatik és a Pankastic lép színpadra. A nyitórendezvény hagyományosan a Korok Napja ünnepi felvonulása lesz, a június 4-i esemény alkalmával a Fő téren solymász és gladiátorbemutatót is tartanak. A zárórendezvény idén is a Hékás-Békás nyárbúcsúztató lesz augusztus 28-án vasárnap a Parno Graszt és a Deák Bill Blues Band fellépésével.

A Zichy-kastélyban július 1-jén pénteken a Játékszín előadásában a Szőke ciklon című előadásra, 16-án szombaton pedig a Tangó sztori című produkcióra várják a közönséget. A Kobuci kertben július 27-e és 29-e között az Óbudai Blues Fesztiválon spanyol, angol, osztrák, holland és magyar zenekarok is színpadra lépnek. A Zichy-kastély udvarán július 30-án szombaton a csíkszeredai sZemPöl offchestra ad koncertet ? sorolta az eseményeket az ÓKK ügyvezetőnője.

Az Óbudai Társaskörben ? mint azt Harsányi Mária igazgató elmondta ? színházi és zenei előadásokkal várják az érdeklődőket. A Muzsika a kertben sorozat keretében Snétberger Ferenc, a Hot Jazz Band és a Budapesti Vonósok lépnek fel, Színház a kertben címmel pedig Egressy Zoltán: Halál hotel című darabja és Daniel Glattauer: Párterápia című vígjátéka látható.

Az Óbudai Múzeum az Óbuda ? egy város három arca és a Játék a városban című állandó kiállítása mellett június 25-én szombaton a Múzeumok Éjszakáján tárlatvezetéssel, színházi előadással és alkotóházzal várja a látogatókat. A Goldberger Textilipari Gyűjteményben és a Kassák Múzeumban is izgalmas kiállítások lesznek. Az Óbudai Platán Könyvtárban helytörténeti fotókiállítás, zenés irodalmi est és előadások is várják az érdeklődőket.

Az Aquincumi Múzeum nyári színházában július 1-2-3-án 19:30-kor Heinrich von Kleist: Amphitryon című előadása lesz látható. Július 5-én kedden Római Baba-Mama Klubbal, valamint augusztus 9-én kedden Hozd magaddal a nagyit! című délelőtti családi programokkal várják a látogatókat. Az augusztus 28-ig tartó rendezvénysorozat részletes programja idekattintva megtalálható.

Szóljon hozzá!