ZETApress

hírportál

Egyedülálló nosztalgiajárataink

Májustól szeptember végéig a világon egyedülálló módon, a Duna és a Termál villamosra keresztelt nosztalgiajáratokkal, valamint a Hófehérke nosztalgiahajóval is utazhatnak a régmúlt szerelmesei hétvégente ? tudtuk meg délután a Szent János Kórház előtti villamos-végállomáson. Fotóink Lantai József felvételei.

A Duna villamosra keresztelt nosztalgiajárat a világ tíz legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán, míg a Termál villamos a fonódó villamoshálózat vonalán, a leghíresebb budai termálfürdők érintésével jár majd. A nosztalgiavillamosok mellett elindul a Hófehérke nosztalgiahajó is, amely szombatonként a Margit híd és az Erzsébet híd között várja a nosztalgiázni vágyókat. A jegy és bérlet megvásárolható elővételben a BKK Ügyfélközpontjaiban vagy a helyszínen, a járművön dolgozó kalauztól. A járatokról, az útvonalról és a nosztalgiajárművekről részletes információkat idekattintva olvashatunk.

A megújult nosztalgiajáratokat bemutató sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes elmondta, hogy Budapest nagyon színes turisztikai palettája még egy izgalmas lehetőséggel bővül, hiszen három olyan új nosztalgiajárat közlekedik mostantól, amit remélhetőleg nagyon sokan használnak majd, nem csak a Budapestiek, a családosok és a kisgyerekesek, vagy azok, akikben egy kis nosztalgia iránti vágy van, hanem az ide látogató turisták is. A főpolgármester-helyettes asszony hozzátette, hogy ezek a nosztalgiajáratok ugyanolyan részei Budapest arculatának és a budapesti érzületnek, ahogy a Halászbástya vagy a Szabadság híd is, majd a budai oldalon a Rudas fürdőig villamosoztunk.

Szombatonként a Jászai Mari tér ? Batthyány tér ? Kossuth tér ? Várkert Bazár ? Petőfi tér útvonalon a Hófehérke névre keresztelt, SH jelzéssel ellátott nosztalgia hajójárat közlekedik majd, amelyről a közel 45 perces út során teljes pompájában megtekinthető a Duna-part csodálatos panorámája, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A 121 éves Hófehérke az egyik utolsó képviselője a Dunán még hajózó klasszikus építésű, a XIX. században épült hajóknak. A hajótest 1895-ben épült az újpesti Schoenichen-Hartmann Hajógyárban.

Szombaton és vasárnap a pesti és a budai oldalon közlekedő nosztalgiavillamosok is várják a régmúlt szerelmeseit. A világ tíz legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán, szombaton közlekedő DH jelű Duna villamos a Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között jár. A II. világháború után létrejött vonal a Pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, és a Kossuth tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra. Akár napközben, akár sötétedés után ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hiszen közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament egyedülálló épületét, a Duna-korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő csodálatos budai panorámát a Halászbástyával, a Mátyás templommal és a Budai Várral.

Budapest fürdőváros, területén számos gyógyhatású hévízforrás található, melyek vizét a város népszerű gyógyfürdői használják fel. Vasárnap a budai fonódó villamoshálózat vonalán a Szent János Kórház ? Rudas fürdő ? Lukács fürdő ? Szent János Kórház vonalán körjáratként közlekedő TH jelű Termál villamossal utazva alkalom nyílik több történelmi, műemlék fürdő megtekintésére is. Ezen a vonalon a Parlament épületével büszkélkedő pesti oldal panorámájában gyönyörködhetnek a nosztalgiázók. A villamos a Szent János Kórháztól indulva jut el a híres Rudas Gyógyfürdőig, ahonnan a Dunával párhuzamosan az Erzsébet híd, a Lánchíd, majd a Margit híd alatt áthaladva jut el a Szent Lukács Gyógyfürdőig, ahol a nosztalgiajegy felmutatásával 10% kedvezménnyel lehet igénybe venni a fürdő szolgáltatásait. Részletes információ idekattintva olvasható. A járatokat nosztalgiavonal- vagy -napijeggyel, illetve éves nosztalgiabérlettel lehet igénybe venni.

Szóljon hozzá!