ZETApress

hírportál

NKA-válasz a tiltakozásra

Doncsev AndrásA Nemzeti Kulturális Alap (NKA) feladata pótlólagos források biztosítása pályázatok útján, s nem vállalkozhat a szépirodalmi és más művészeti folyóiratok fenntartására ? mondta el Doncsev András, az NKA alelnöke a délelőtti sajtótájékoztatóján a Gyulai Pál utcai Székházuk földszintjén.

Az elmúlt években csökkent az NKA rendelkezésre álló összeg, míg 2013-ban 11 milliárd, addig 2016-ban 9,9 milliárd forint bevételből gazdálkodhat a testület. Ezzel szemben mintegy 9 ezerről 13 ezerre (140%-ra) nőtt a beérkezett pályázatok száma, ezek támogatására idén csak 3,6 milliárd forint van a 36 milliárdos igény kielégítésére.

A művészeti folyóiratok támogatására 1,4 milliárd forint pályázati igény jelentkezett idén, a célra az NKA 508 milliót tudott fordítani ? ebből mintegy 150 millió forintot a szakmai kollégiumok saját keretükből csoportosítottak át ?, a pályázók 70 százaléka kapott támogatást. A folyóirat-támogatásra szánt keretet jelenleg más területekre jutó források elvonásával lehetne kiegészíteni, erről a szakmai kollégiumok ? amelynek tagjainak nem kizárólag a pályázók, hanem az adófizetők szempontjait is képviselniük kell ? saját hatáskörükben dönthetnek. Várhatóan rendelkezésre fognak állni további pótlólagos források is a szépirodalmi terület idei támogatására ? mondta el az alelnök.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága hétfőn közös közleményben tiltakozott a szépirodalmi területet, különösen a folyóirat-kiadást érintő radikális forráskivonás ellen, amely szerintük alapjaiban érinti a kortárs irodalom közvetítését, jelenét és jövőjét. Közleményükben felidézték: az NKA bizottsága idén mindössze 350 millió forintot szánt folyóiratok támogatására, ez az összeg megítélésük szerint még a kiemelt lapok megjelentetésére sem elegendő. Azt írták: az idei indítókeret jelentősen kevesebb, mint a folyóirat-kiadás kollégiumának tavaly rendelkezésére álló 655 millió vagy a tavalyelőtti 633 millió forint.

Jánosi Zoltán, az NKA Szépirodalom Kollégiumának vezetője elmondta: a testület idén 85 millió forintot kapott folyóirat-támogatásra, ez az összeg belső számításaik szerint a szépirodalmi folyóiratokra fordított tavalyi támogatási összeg kevesebb mint fele. A csökkentés miatt kritikus helyzetben lévő folyóiratok működésének legalább részleges biztosítása érdekében a szépirodalmi kollégium a rendelkezésére álló 205 milliós, nem folyóiratokra fordítható keretből 59 millió forintot csoportosítottak át folyóirat-támogatásra. Ezzel a 144 millió forinttal szemben a beérkezett pályázatok forrásigénye megközelítette a 400 millió forintot.

A minőségi szempontok mellett a területi arányosságra is figyelmet fordítottak a pályázatok elbírálásakor, a nyomtatott lapoknál a 17 budapesti és a 16 vidéki közül 10-10, valamint a 6 határon túli pályázat mindegyikét támogatták. A támogatott folyóiratok közül hét ? a Magyar Napló, a Jelenkor, az Alföld, a Forrás, a Tiszatáj, a Hitel és a Kortárs ? kapott magasabb, 8-12 millió forint közötti összeget. Az online folyóiratok közül a legnagyobb támogatást, ötmillió forintot a Litera portál kapta. Mivel a rendelkezésre álló összeggel a kollégium a támogatott lapoknál is csak a kért támogatások egy részét tudta biztosítani, a támogatás arányában csökkentette az elvárt lapszám-mennyiséget is. A kollégium sajnos nem tudta valamennyi arra érdemes folyóiratot támogatni.

Erős Kinga, az NKA Szépirodalom Kollégiumának és a Magyar Írószövetség elnökségének tagja elmondta: a folyóiratok támogatási összegét a meghívásos pályázatokra, az egyedi kérelmekre, a kisebb szépirodalmi könyvkiadók könyvheti megjelenésének támogatására, valamint az alkotói ösztöndíjakra fordítható keretösszegek terhére emelték meg. A szépirodalom az egyetlen olyan művészeti ág, ahol nem intézmények, hanem a folyóiratok jelentik a primer megjelenési formát és színteret ? fogalmazott Kinga Csontos Jánoshoz, a kollégium másik tagjához hasonlóan.

Szóljon hozzá!