ZETApress

hírportál

Szívünk rajta megújulva

Szivünk rajtaMegújul a Szívünk rajta könyvajánló program. Negyedévente szemlézi a gyerekkönyveket és friss ajánlólistával rukkol elő a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság Szívünk rajta-programja, hogy segítsen kiválasztani gyerekeink számára azokat a könyveket, amik koruknak, élethelyzetüknek, érdeklődésüknek leginkább megfelelnek.

Idén számos újítást vezet be a program, bővül a szakmai bizottság és új kategóriaként megjelentek a kamaszoknak szóló könyvek is. A Szívünk rajta szervezői, a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság csapata örömmel tapasztalta, hogy az utóbbi években egyre több bátor, szókimondó, időnként provokáló kamaszkönyv jelenik meg itthon. Míg korábban, akár csak pár évvel ezelőttig is csak suttogva beszéltek a tizenévesek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról, mostanra a kiadók nemzetközi és magyar szinten is, egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntögetők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében.

2016-tól ezért a Szívünk rajta programba kategóriaként bekerültek a kamasz könyvek. A korosztályi bővítéssel nem csak az a cél, hogy a gyerekek súlyos, nehéz témájú könyveket olvassanak. A humoros, szórakoztató történeteknek ugyanolyan létjogosultsága van. Főleg ha a tinédzserek nyelvén szól, és valódi alternatívát jelent számukra az internettel, plázázással vagy a tévézéssel szemben. A Szívünk rajta programban a gyerekkönyvek mellett 2016-ban már a kamasz irodalom legjavát is megtalálhatják majd az érdeklődők, így bővül a négy kategória ötre. A kamaszoknak szóló kategória neve: rád talál.

A Szakmai bizottság is bővült, vállalta a könyvek értékelését Szinetár Dóra, a Budapesti Operettszínház tagja és a gyerekértékelő csapat is négyre emelkedett. ? Imádok olvasni a gyerekeimnek, és imádok olvasni a gyerekeimről. Hiszek az ösztönökben, de tapasztalatom szerint vannak dolgok, amiket bizony mások tudnak jobban. És ha lehetőségünk adódik egy könyv formájában kölcsönkérni mások tudását, azt a lehetőséget használni kell! Azonkívül hiszek az ízlés-formálásban, és a kedv-csinálásban ? fogalmazott a színésznő a programmal kapcsolatban.

A Szívünk rajta programban a weboldalon beérkező ajánlásokat értékeli a Szakmai Bizottság. A csapat által kiválasztottak kaphatják a megkülönböztető jelzést, a virtuális matricát, ami a programot 2014 őszén elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint megkönnyíti a könyvet vásárló szülők és gyerekek választását ? tudatta Jávor Zsófia PR menedzser.

A gyerekek őszinte kritikái nem kímélik a könyveket, vétójuk eldönti, hogy egy könyv kaphat-e matricát vagy sem. ? Nekem ez a könyv tetszett. Nanuk az eszkimó kisfiú a legváltozatosabb tömegközlekedési eszközökkel járja be Donáttal és Pannival Budapestet. Nagyon ötletesnek tartom, hogy a belső borítóra beírták hogy a szereplők mivel szoktak utazni, milyen útvonalon. Tetszettek a fejezetek végén található útvonaltervek, amiből kiderül, hogy merre jártak. Ajánlani tudom minden gyereknek, mert bejárhatjuk, megismerhetjük a szereplőkkel Budapestet ? értékelte Gévai Csilla Budapestet és közlekedését meseszerűen bemutató sorozatát Bálint, az Óbudai Nagy László Általános Iskola 10 évese.

Szívünk rajta

Negyedévente frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló Szívünk rajta-program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A Szívünk rajta szakmai bizottságának tagjai: Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Jónásné Bánfi Csilla könyvtár-pedagógiatanár, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, és Szinetár Dóra színésznő. A gyerekértékelők: a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, az Óbudai Nagy László Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai.

Szóljon hozzá!