ZETApress

hírportál

B32 Pont Rád hangolva!

B32Klasszikus alapok, kortárs trendek. A Hírességek Zongorájának felavatásával együtt új arculatát és programsorozatait is bemutatta délutáni sajtótájékoztatóján a Bartók Béla út egykori legendás galériája, mai nevén a B32 Galéria és Kultúrtér.

Az új összművészeti központot Antal Nikolett, a B32 Galéria és Kultúrtér kulturális igazgatója és művészeti vezetője, a Pont Magazint Hőnyi Gyula főszerkesztő mutatta be. Megtudtuk tőlük, hogy a Hírességek Zongoráját ? melyet a galéria a szemétre kerüléstől mentett meg ? a szomszédos műteremben dolgozó két fiatal művész: Mátyási Péter és Szabó Attila alakította vintage dizájntárggyá. Erre helyezte fel a kézjegyükkel ellátott türkiz pontokat Ferenczi György és Petruska, a hely két délutáni fellépője.

Az összművészeti központ sokfajta produkció számára alkalmas befogadó helyként igyekszik nemcsak Újbuda, de a szélesebb közönség számára is elérhető programokat kínálni. A ?80-90-es években az akkor még Bartók?32 Galéria meghatározó hely volt a kortárs képzőművészeti szcénában, és az ország egyik legismertebb galériájaként tartották számon. Kicsit visszatérve a gyökerekhez, az egykori legendás hely haladó gondolkodását megőrizve, továbbgondolva tervezték meg a Galéria mindenkori kulturális koncepcióját. A földszinti Kiállítótérben Toldi Miklós, Olajos György, Gál József: Álló Idő című festménykiállítása látható április 22-én péntekig, míg a -1. szinti Trezorban a szomszédban lakó Csurka Eszter: Ékszerek című tárlata látható ugyanaddig. A következő időszaki kiállítások április 27-28-án szerda-csütörtökön 18 órakor nyílnak a Bartók Béla út 32-ben.

Áprilisban népszerű fiatal írók felolvasással és közös mesedélutánnal, óvodások társaságában avatták fel Újbuda első közösség könyvespolcát. A vidd el, hozz egyet-elv alapján működő könyvespolc a közösségben gondolkodásra is ösztönzi az irodalom szerelmeseit. A jövőbeli programok között egyszerre vannak jelen a klasszikus képzőművészeti kiállítások, így például a Kokas Ignác 90 a Magyar Festészet Napja alkalmából, illetve a legfiatalabbakat bemutató kiállítások a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékével és a Metropolitan Egyetem Képi ábrázolás szakával együttműködve.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NBSjzH-BvGw[/youtube]

A május 7-ei 4. Mini Design Market eseménye gyermektematikára épül. Míg márciusban az újrahasznosításé volt a főszerep, májusban a családokra, a kismamákra és a gyerekre fókuszál a hazai ipar-és design művészek színe-java. Rock&roll és toll, illetve a világ év a zene címmel két új zenei sorozattal debütált a kultúrtér. Május 20-án az Európa Kiadó koncertezik, míg ősszel Petruska Kapunyitók lemeze mutatkozik be a kultúrtér színpadán egy szociológiai, pszichológiai kerekasztallal kiegészülve a kapunyitás témájában.

A B32 Galéria és Kultúrtér együttműködve a független színházi szcénával reflACT címmel őszi színházi fesztivállal jelentkezik a független alkotók számára, melyen a nyertesnek továbbjátszási lehetőséget biztosít. A zsűrit Jászay Tamás, Orlai Tibor és Tompa Andrea alkotják. Hajdú Szabolcs új színházi formációjának próbatere is lett a kultúrtér, így a frissen debütáló produkciójukkal várnak mindenkit szeptembertől a B32-ben. A megújult hely friss programjaival egy időben jelent meg Újbuda első színes kulturális havilapja is, a Pont Magazin, amely nemcsak a kerület izgalmas kulturális eseményeiről ad naprakész ajánlót, információt, de különleges, személyes interjúival a kiemelkedő kulturális programokra is felhívja a figyelmet.

Szóljon hozzá!