ZETApress

hírportál

Húszéves a Köztársaság

Több, mint százezer látogatója volt az ?56-os és a ?89-es eseményeket megörökítő fotókiállításnak, az archív dokumentumfilm-vetítésnek, a T 55-ös tanknak, a Csepel teherautók, a Pobedáknak, az 50-es évek járműkiállításának, a korhű élőszobor-színháznak, az ünnepi díszkivilágításnak a főváros négy forgalmas pontján ? tudatta a Sajtóiroda.

Az október 23-i délelőtti hivatalos megemlékezésekhez hasonlóan a forradalom 53. évfordulójához és a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett lakossági programok is békésen, rendben, a biztonsági terveknek megfelelően zajlottak le. A több mint százezer érdeklődő idén kevesebb kordonnal és biztonsági intézkedéssel találkozott úgy a hivatalos, mint a lakossági programokon. Vasárnap éjfélig látható ünnepi díszkivilágításban a Parlament.

A forgalmas fővárosi helyszíneken négy napon keresztül ? 10 és 18 óra között ? óriásplakátokon, az 1956-os és 1989-es eseményeket felidéző fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. A fotókon a korabeli események szereplői, a forradalmárok arcai, a forradalom meghatározó pillanatai voltak láthatók. A helyszíneken elhelyezett mozi sátrakban korabeli archív felvételekből készült dokumentumfilmeket vetítettek a szervezők.

Az izgalmas filmkockákon fontos történelmi események pillanatai elevenedtek meg. Történészhallgatók a forradalom eseményeit képekben elmesélő tájékoztató füzetet osztogattak ? ezekből összesen 15 ezer elfogyott ? és mint történelmi idegenvezetők segítettek ? az unokáinak mesélő nagyszülők mellett ? a helyszínre látogatóknak. A filmvetítés alatt 1956 slágerei, illetve a forradalom hangulatát meghatározó klasszikus zeneművek voltak hallhatók.

Az ?56-os eseményekre való emlékezést a forradalom utcai hangulatát visszaadó korabeli járműkiállítás egészítette ki, ennek részeként a helyszíneken Csepel teherautókat, Pobeda, Csajka kabriolet korabeli személyautókat tekinthettek meg az érdeklődők, valamint a Blaha Lujza téren egy működésképtelen T-55A harckocsi is ki volt állítva. Mindezek mellett minden egész órában 20 perces élő ? feszült figyelemmel követett – bemutatót tartottak, korhű jelmezbe öltözött pantomimesek.

Az előadásokban narrátor közreműködésével, a bronzjelmezbe bújt szereplők az 1956-os forradalom és szabadságharc hétköznapi hőseinek történetét idézték meg, amelynek élményét számtalan mobiltelefonnal és fényképezőgéppel készített közös fotó örökíti meg. A környező házfalra vetített óriási méretű, a forradalom fontos történéseit és jelképeit idéző képeket ma éjfélig láthatják még az arra járók.

A Parlament Duna felőli homlokzata ? péntektől vasárnap éjfélig ? nemzeti színű díszkivilágítást kap. A több mint 400 méter fényből festett nemzeti zászló, az ország legnagyobb fénylobogója este 18 órától éjfélig kínál különleges látnivalót a hétvégén. Az Országház, a Magyar Köztársaság egyik legfőbb szimbóluma, még soha nem tündökölt ilyen nagyszabású ünnepi pompában.

Szóljon hozzá!