ZETApress

hírportál

Két hét fesztivál

Kim KashkashianÁprilis 8-án pénteken kezdődik és 24-én vásárnap zárul a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A program idén is több izgalmas tematika köré szerveződik. Liszt Ferenc, a magyar és egyetemes zenetörténet kiemelkedő alakja tiszteletére ismét műsorra tűzik a komponista és kortársai darabjait, valamint olyan alkotásokat, amelyeket a mester ihletett.

A zeneszerző Weimarban komponált főműve, a Krisztus című oratórium a Staatskapelle Weimar és a Magyar Rádió Énekkarának előadásában csendül fel. Liszt inspirálta Dubrovay László szerzeményét: Faust, az elkárhozott című táncjátékot, amelyet a Pécsi Balett táncosaival most először láthat a közönség a MŰPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ? olvasható a Premier.eoldal.hu portálon Koroknay Klári tollából.

Bartók Béla születésének 135. évfordulójához a Budapesti Tavaszi Fesztivál több programja is kapcsolódik. Az április 8-i nyitókoncerten a Budapesti Fesztiválzenekar, az amerikai David Robertson vezényletével és az örmény?amerikai Kim Kashkashian közreműködésével Bartók Brácsaversenyét szólaltatja meg. A fesztivál Bartók Béla tiszteletére Kórusünneppel zárul, ahol kilenc énekkar válogatása hangzik el a mester által komponált kórusművekből a Zeneakadémia Nagytermében.

Kínai programok is színesítik a fesztivált, Puccini: Turandot című operáját a Kínai Nemzeti Operaház adja elő, minden szereplő, a zenekar és a kórus is Pekingből érkezik az Erkel Színházba. A Magyar Nemzeti Múzeumban fiatal és befutott kínai tervezők, valamint Katti Zoób, a selyem magyar szerelmese ruháit csodálhatják meg az érdeklődők egy divatbemutatón. Kálmán Imre: A chicagói hercegnő című darabjának ősbemutatója 1928-ban Bécsben volt, közel kilencven éve. Egy igazi kuriózum, mivel a klasszikus nagyzenekari operett hangzását az amerikai jazz világa és a magyar cigányzene találkozása adja, a premier a fesztivál keretében lesz a Budapesti Operettszínházban.

A fesztivál világsztár vendégei közül Ramón Vargas Mozart: Idomeneo című operájában lép a közönség elé, míg Vlagyimir Galuzin Csajkovszkij: Pikk dáma című operájában lép fel. Érkezik az Orchestra Filarmonica della Scala Myung-whun Chung vezényletével, műsorukon Mozart: G-moll szimfóniája és Mahler: V. szimfóniája szerepel. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjének első felében az izraeli Shai Wosner Beethoven: C-moll zongoraversenyét játssza, a második részben pedig Rachmaninov egyik legelső operája, az Aleko csendül fel Dimitrij Uljanovval, a moszkvai Sztanyiszlavszkij Opera szólóénekesével a címszerepben. A nagy sikerű 2014-es koncertje után a Carmina Buranával tér vissza a MŰPÁ-ba Martin Grubinger, az ütőhangszeres virtuóz.

A fellépők között lesz új lemezével a világszerte elismert jazzgitáros, Snétberger Ferenc; a 2015-ben WOMEX Életműdíjjal kitüntetett szenegáli művész, Cheikh Lo; kvartettjével az ausztrál jazz-zongorista, Sarah McKenzie; a kameruni származású, New Yorkban élő Richard Bona; az amerikai jazzorgonista-trombitás Joey De Francesco; a detroiti techno DJ Jeff Mills; a jazz-szaxofonos Wayne Shorter és napjaink egyik legnépszerűbb jazz-zongoristája, Robert Glasper.

Izgalmas produkciónak ígérkezik a komolyzenei mestertudást sok humorral elegyítő duó, az Igudesman & Joo estje a Millenárison; az újcirkusz egyik legeredetibb képviselőjének, a Les 7 doigts de la main társulatának Cuisine & Confessions című előadása a Fesztivál Színházban; a harmonikavirtuóz Kimmo Pohjonen és honfitársa Minna Tervamäki közös produkciója, a Bright Shadow; Ula Sickle és a Kinshasa Electric kongói táncelőadása 15-16-án a Trafóban.

Képzőművészeti csemege lesz április 22-től a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású Picasso-tárlata. A több mint száz műalkotást, festményeket, valamint rajzokat és szobrokat bemutató kiállítás a katalán zseni életművének valamennyi periódusát felöleli, és az emberi alak megformálásának folyamatos változása köré szerveződik. A fesztiválhoz idén először csatlakozik a BudapestArtWeek. Több mint két hétig ismét fesztiválhangulat fogja megtölteni a várost, a köztereken különféle meglepetésekkel találkozhatnak a járókelők, sőt akár maguk is a produkciók szereplőivé válhatnak, akár a Fesztiválnyitó promenádban, akár a 24-ei zárónap közös kóruséneklésében.

Szóljon hozzá!