ZETApress

hírportál

Kívül-belül megújul az MKE

MKE az Andrássy útonMintegy 12 milliárd forintba kerülne a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) teljes rekonstrukciója, amely az intézmény új vezetése szerint három évet venne igénybe, miközben megújulhat az egyetem tihanyi művésztelepe is ? tudtuk meg a délelőtti Andrássy úti sajtótájékoztatón.

Résztvevők a megszólalás sorrendjében prof. Csanádi Judit rektor; dr. habil. Radák Eszter oktatási rektorhelyettes; prof. Peternák Miklós tudományos és nemzetközi rektorhelyettes; dr. habil. Sólymos Sándor stratégia rektorhelyettes; Rakonczai Éva kancellár; prof. Kőnig Frigyes főtanácsadó; Szigeti Ádám, az EMMI főosztályvezetője és prof. Szegedy-Maszák Zoltán, a doktoriskola vezetője voltak. Többükkel a február 24-ei kurátori tárlatvezetésen is találkoztunk.

Csanádi Judit építész, az MKE február 22-én kinevezett rektora hangsúlyozta, hogy az új vezetés a nyitás jelszavával kívánja megújítani az egyetemet; ez magában foglal új projekteket más intézményekkel, galériákkal, de az MKE tanszékei között is. Csakhogy minden olyan nagyobb fejlesztés, amely az oktatás ügyét előbbre vinné, fizikai akadályba ütközik. Az egyetem XIX. század végén emelt főépülete kiváló helyen áll, de lepusztultsága már tarthatatlan, híres Lotz-freskója is szétázott. Az Izabella utca sarkán, a szomszédban álló, egykori Mintarajztanoda felújítása szintén szükséges, hiszen használható mellékhelyiségek sincsenek az épületben, a közeli Epreskertben pedig a Festő, a Szobrász és a Látványtervező tanszékek működnek ma lehetetlen szűkösségben.

Radák Eszter rektorhelyettes beszámolója szerint az MKE elitművészetet képez a képzőművészet minden műfajában, de érzékelnek egyfajta elszigeteltséget a társadalomtól. Az elitképzés megtartása mellett ezért olyan képzések indítását tervezik, amelyek a piac számára is fontosak, és rövidesen beindulhat az új, akkreditált, angol nyelvű képzés is. A magyar kultúra hagyományosan irodalom- és zene-centrikus, de eltökélt szándék, hogy ebbe beleszóljunk ? fogalmazott, hozzátéve: céljuk, hogy az egyetem jelentős képzőművészeti események helyszíne legyen.

Peternák Miklós rektorhelyettes elmondta, hogy az MKE mintegy 60 európai intézménnyel áll kapcsolatban az Erasmus-hálózaton keresztül, de más európai egyetemközi programokhoz is csatlakoztak, illetve csatlakozni fognak. Az MKE nem tudományegyetem, de hatalmas gyűjteménnyel, például több tízezer XIX. századi metszettel és fotográfiával rendelkezik, ennek a kutatása és közzététele jórészt a jövő feladata. A muzeális értékű gyűjtemény önállósulása, leválasztása a könyvtárról ma már szinte nélkülözhetetlen, ez nem pusztán országos érdek, hiszen nemzetközi jelentőségű anyagról van szó ? hívta fel a figyelmet Peternák Miklós.

Csanádi rektorasszony elmondta, hogy nemrég készült el az MKE intézményfejlesztési terve, amely tartalmazza a felújítások teljes ütemezését. Hasonlóan a Zeneakadémia rekonstrukciójához az első lépés egy új épület létrehozása lenne, ennek elkészültével lehet majd kiköltözni az Andrássy úti főépületből, akárcsak az Epreskertből. A teljes projektet 12 milliárd forintból, három év alatt lehetne lebonyolítani. Szigeti Ádám főosztályvezető hozzátette: a kormányzat nyitott a fejlesztési tervekre, és segít az EU-s források bevonásában is, amelyek segítségével mintegy félmilliárd forintból megújulhat például a MKE Tihanyi Művésztelepe. Sólymos Sándor rektorhelyettes a művésztelep jövőjéről elmondta: a szükséges fejlesztés és bővítés után a tihanyi ingatlan egész évben fogadni tudja a hallgatókat, a telep így növelheti regionális súlyát is. A szakember fontos feladatnak nevezte a méltó részvételt is az 1956-os emlékévben, mert az egyetem négy diákját végezték ki a szovjet csapatok négy, itt megszállt magyar katonával együtt.

Szóljon hozzá!