ZETApress

hírportál

Csepel Józsefvárosban

20 éves a Magyar Köztársaság: ?56-os és ?89-es forradalmi fotókiállítás, archív dokumentumfilm-vetítés, Csepel teherautók, korhű élőszobor-színház, ünnepi díszkivilágítás mától a város négy forgalmas pontján.

Ma délelőtt 10 órától október 23-án este 7 óráig látogathatók az 1956-os forradalom 53. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából szervezett lakossági programok a város négy forgalmas helyszínén. A Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Corvin közben, és a Moszkva téren 1956 és 1989 archív fotóiból válogatott szabadtéri fotókiállítás, filmvetítés, emellett ötvenes évekbeli járművek és korhű ruházatba öltöztetett élőszobor-színház idézi fel a különleges történelmi évfordulókat.

A forgalmas fővárosi helyszíneken 4 napon keresztül ? 10 és 19 óra között ? óriásplakátokon, az 1956-os és 1989-es eseményeket felidéző fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A fotókon a korabeli események szereplői, a forradalmárok arcai, a forradalom meghatározó pillanatai láthatók. A helyszíneken elhelyezett mozi sátrakban minden este 7 óráig korabeli archív felvételekből készült dokumentumfilmeket vetítenek a szervezők.

Az izgalmas filmkockákon fontos történelmi események pillanatai elevenednek meg. Emellett történészhallgatók a forradalom eseményeit képekben elmesélő tájékoztató füzetet osztogatnak, és mint történelmi idegenvezetők segítenek a helyszínre látogatóknak. A filmvetítés alatt a külső helyszíneken 1956 slágerei, illetve a forradalom hangulatát meghatározó klasszikus zeneművek hallhatók.

Az ?56-os eseményekre való emlékezést a forradalom utcai hangulatát visszaadó korabeli járműkiállítás egészíti ki, ennek részeként a helyszíneken Csepel teherautókat, korabeli Pobeda és Csajka kabriolet személyautókat tekinthetnek meg az érdeklődők, valamint a Blaha Lujza téren egy működésképtelen T-55A harckocsi is látható.

Mindezek mellett minden egész órában 20 perces élő bemutatót tartanak, korhű jelmezbe öltözött pantomimesek. Az előadásokban narrátor közreműködésével, a bronzjelmezbe bújt szereplők az 1956-os forradalom és szabadságharc hétköznapi hőseinek történetét idézik meg.

A kiállítások helyszínéhez kapcsolódva, azok bezárását követően este 7 órától a környező házfalra vetített óriási méretű, a forradalom fontos történéseit és jelképeit idéző képeket láthatnak az érdeklődők. Október 23-a és 25-e között pedig a Parlament Duna felőli homlokzata kap nemzetiszínű díszkivilágítást. A programokról részletes információk portálukon megtalálhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Húszéves a Köztársaság | ZETApress

Szóljon hozzá!