ZETApress

hírportál

Nem Adom Fel Magdolnában

Györke, Czibere, Papp és Szekeres hallgatja BádertMa Magyarországon nincs fontosabb közös társadalmi cél, mint annak felmutatása, hogy közösséget vállalunk és közösséget teremtünk ? mondta el Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a fogyatékossággal élők által működtetett Nem Adom Fel Cafe & Bar ünnepélyes megnyitóján.

A Magdolna utcai kávézóban kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok állnak a pultban és szolgálnak fel, közreműködnek a konyhai feladatokban és a kávézó marketingjében is. Az EMMI államtitkára megnyitójában arról beszélt: az a cél, hogy ne külön-külön társadalom legyen a fogyatékossággal élők számára és az épek számára.

Egy közös társadalmunk van és minden olyan kezdeményezést, ami ezt az egy társadalmat, az elfogadást építi, és lehetőséget ad a fogyatékossággal élőknek arra, hogy meg tudják mutatni a kincseiket és ezeket közkinccsé tegyék, hogy meg tudják mutatni értékeiket és ezt a társadalom közös értékévé tegyék, a kormánynak támogatnia kell ? szögezte le. Hozzátette: a kávézóhoz hasonló kezdeményezések tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy valódi esélyt kapjanak a nagyon sokszor elszigeteltségbe kényszerülő emberek arra, hogy a társadalom teljes életet élő tagjai lehessenek.

A teljesebb élet felé való nyitás lehetőségét adja meg a kávézó ? mondta. Közölte: több szabadság, több függetlenség, nagyobb biztonság jelenti a teljesebb életet és ezt kell garantálni minden fogyatékossággal élőnek az országban. Mint mondta, azt kívánja, a kávézó az év minden napján legyen tele, mert ez nemcsak azt jelentené, hogy kávéra van igény, hanem azt is szimbolizálná, hogy legalább akkora igény van a befogadásra és az elfogadásra.

Báder kínálja CziberétSzekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a megnyitón arról beszélt, egyenként kell az emberek szemléletét megváltoztatni, és a kávézót egy jó lehetőségnek tartja erre. Papp Szabolcs, a kávézót megálmodó Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője arról beszélt, a kávézó később nyitott meg, mint ahogy tervezték, de ? híven az alapítvány jelmondatához ? nem adták fel.

Györke Nóra, a kávézót üzemeltető Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet vezetője elmondta: a szövetkezet három évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy munkalehetőséget biztosítson a megváltozott munkaképességűek számára arra, hogy olyan képességeket sajátíthassanak el, amelyekkel a nyílt munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni. Hozzátette: nívós kulturális programokkal kívánnak hozzájárulni a szemléletformáláshoz.

A VIII. kerületben található bár és kávézó, illetve az ahhoz kapcsolódó közösségi terek és irodák 24 fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, új képességekre tegyenek szert és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal. A mai megnyitón elhangzott, hogy Magyarországon mintegy ötszázezer sérült ember él, közülük az aktív korúak mindössze 15 százaléka dolgozik. Fotóinkon Györki Nóra, Czibere Károly, Papp Szabolcs, Szekeres Pál és Báder Richárd felszolgáló látható.

Szóljon hozzá!