ZETApress

hírportál

Budabestiák Óbudáról

BudabestiákA Scolar Kiadó ? Alternatív Közgazdasági Gimnázium: Budabestiák. Szörnyen kamasz mesék című művét mutatta be Nyári Krisztián tegnap este a belvárosi Károlyi utcában, a Petőfi Irodalmi Múzeum I. emeletén. Szerkesztő: Juhász Iván magyartanár.

Néhány tizenéves összefogott, hogy új, eredeti ötletet valósítson meg: a városukhoz kötődően felépítsen egy mesevilágot, amelyben a szereplők egyrészt rendkívüli lények, akik szörnyeknek neveztetnek, másrészt a történetekben maguk a mindennapi kamaszok is felbukkannak. A mesékben ? majd meglátják! ? a legeslegvonzóbb a szeretet, amelyet manapság, ebben a zsúfolt nagyvárosban olyan melengetőnek érzünk, mint a hűvös ablaktáblákról visszaverődő pajkos napsugarakat.

Ezek a szereplők közvetlenek, jó lelkűek, ugyanakkor szórakoztatóak. A helyszínek ismerősek, de most más szemmel láthatjuk azokat: a gyerekek hol kritikusan, hol viccesen, hol nagyon is mélyen átélve láttatják a várost és annak lakóit. Bármely korosztálynak ajánljuk a könyvet: lássuk, mi történik a budabestiákkal! ? olvasható a hátsó borítólapon.

Egy óbudai iskola tizenévesei szívből szeretik Budapestet, de egyben a meséket is. Ez a vonzalom azt eredményezte, hogy olyan történeteket írtak, amelyekben a városi helyszínekre furcsa lények (inkább kedves mint rémisztő szörnyek) költöznek, hogy megkeressék a helyüket vagy társra leljenek. A Raktár utcai gimnazisták maguk illusztrálták írásaikat, aztán a vállalkozás egy teljes könyvvé kerekedett Óbudán ? ez lett a Budabestiák. A szeretetről szólnak a mesék, és szórakoztató fordulataik, hőseik meleg derűt, színes képzeletvilágot nyújtanak, amelyet bármely korosztály élvezni tud ebben a néha hideg világban.

Szóljon hozzá!