ZETApress

hírportál

Parlamenti Karácsony

Idén is a gyerekek vették át délelőtt az Országház irányítását, így a játéké, a kakaóé és a vidámságé volt ma a főszerep. A Magyar Országgyűlés (OGY) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) hagyományos Gyermekkarácsonyán idén is több mint nyolcszáz magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű általános iskolás gyermek vehetett részt.

A gyerekeket 11 óra után Kövér László házelnök fogadta. ? Ez nemcsak az ország, hanem az egész nemzet háza, így mindazoké, akiknek déd-, ük- és szépszülei hozzájárultak, hogy ez az épület létrejöjjön és fennmaradjon mindenki gyönyörűségére ? mondta. Ezután arra biztatta a gyerekeket, hogy vegyék birtokba a házat, érezzék jól magukat, az itt kapott élményeket pedig vigyék haza magukkal, és osszák meg szeretteikkel is. Ezután átadta az Országház kulcsait a gyermek házelnöknek, aki elsőként utasításba adta, hogy legyen mulatság, szórakozás, kaja pia, és kezdődjék a tánc!

A főlépcső közepén felállított színpadon ž órás műsor következett. Előbb Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező: Hoppi mesék karácsonyi részének bemutatóját láthattuk a kivetítőn. Az óvodás korú gyerekeknek szóló történetek középpontjában a hoppik állnak. Ők gondoskodnak arról, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a földön. Kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és szokásaikat ismerhetik meg a gyerekek.

Őket az ExperiDance karácsonyi dalai, majd a Repülj Páva-versenyen résztvevő gyerekek ? Sándor Zsigmond, Hoksz Attila, Sándor Benjámin, Bajusz Panna ? táncai követték. A gyerekek a Parlament főlépcsőjén ülve vagy felugrálva nézték végig az Operettszínház két művésze, Peller Károly és Kékkovács Mara gyerekdalokból és ismert mesék dallamaiból összeállított műsorát, hallgatták Malek Andrea karácsonyi dalait. Előadásuk végén Malek Andrea, az ExperiDance, a Budapesti Operettszínház és a néptáncos gyerekek a közönséggel együtt énekelték a Kis karácsony nagy karácsony című dalt.

Negyed 1-kor kezdődtek a programok, melyeken a gyerekek csoportokban vehettek részt. A Dunai folyosón kézműves foglalkozás, arcfestés, buborékfújás és lufihajtogatás zajlott. A Felsőházi Teremben Gubás Gabi és zenekara: Bergengóciából jöttünk című zenés mesejátékát adta elő. Az Északi (kék) Társalgóban közös fotók készültek Süsü bábfigurával. A Gobelinteremben az Országgyűlési Őrség tartott díszbemutatót. A Vadászterembe a Csodák Palotája, Székelyföldi Legendárium költözött, s itt találkozhattunk a Budapesti Operettszínház művészeivel is. A Déli (piros) Társalgóban Vajda Attila, a 2008-as Pekingi Olimpia kenubajnoka, a 2004-es Athéni Olimpia bronzérmese várta a kérdéseket. Megtudtuk, hogy szorgalmasan készül a 2016-os Riói Olimpiára, így karácsonykor és újévkor se lesz sok ideje pihenésre.

A Delegációs teremben Rófusz Ferenc animációs filmjét, a Hoppi mesék karácsonyi epizódját nézhettük végig, vagy országházi sétára indulhattunk idegenvezetőkkel. 15 órától Kövér László házelnök és Edvi Péter NGYSZ-elnök az Országház Kupolájában, a Főlépcsőnél köszönt el a gyerekektől, s a házelnök úr visszakapta a kulcsot a gyermek házelnöktől és a hat (3 fiú és 3 lány) gyermek alelnöktől. Közben a főlépcsőn moldvai csángó gyerekek búcsúztatták énekszóval a távozókat.

Szóljon hozzá!