ZETApress

hírportál

Negyedszer a Borúton

A Dél-balatoni Borút Egyesület nagyszabású Márton-napi újbor-bemutatót tartott. Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont a dél-balatoni újborok bemutatójának, ahol a régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát.

A rendezvény célja egyrészről az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére és a régió borainak kiváló minőségére, másrészről, hogy a balatoni ?borszezon? meghosszabbításának szükségességét hangsúlyozza. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a gasztroturizmusban már megszokott nyári szezon mellett pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak az érdeklődők számára.

A Balaton déli partjának nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Sajnos azonban még mindig akad jó néhány olyan balatoni vendéglátóhely, ahol más borrégiók borait részesítik előnyben, noha a dél-balatoni borok minősége és elismertsége méltán okot adna arra, hogy a Balaton borait népszerűsítsék. ? Az elv, hogy balatoni bor kerüljön a balatoni poharakba, természetesen nem zárja ki más borrégiók borainak promotálását, de úgy véljük, hogy rendkívüli adottságainkat és lehetőségeinket ki kell használni. A dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerésekkel büszkélkednek, ezért fontos ? ennek kiaknázása egyébként a Dél-Balatonon tapasztalható összefogás révén már sikerrel kezdetét vette ?, hogy ezt ne csak külföldön vagy a fővárosban, hanem a Balatonon is figyelembe vegyük és méltassuk ? nyilatkozta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

? Rengeteg lehetőség rejlik a dél-balatoni régióban, amelyek nemcsak nyári programokat biztosítanak a kikapcsolódni vágyóknak, hanem kiváló időtöltést tesznek lehetővé a téli időszakban is a pihenni vágyók számára is, így akár a horgászoknak, túrázóknak, vadászoknak vagy a gasztronómia kedvelőinek ? folytatta a gondolatmenetet Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke. ? Túlzás nélkül elmondható, hogy a Balaton régió több mint kivételes helyzetben van, hisz fekvése, adottságai és elhivatottsága révén olyan szolgáltatáspalettát kínál ? és itt nemcsak borokról, gasztronómiáról, hanem szabadidős programokról, pihenési lehetőségekről is beszélhetünk ?, amelyek minőséget nyújtanak a helyben élőknek és a hozzánk látogatók számára egyaránt ? tette hozzá a tanácselnök.

Florian Zaruba, a rendezvénynek helyet biztosító dél-balatoni Kristinus Borbirtok ügyvezetője köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a korábban Ax&Ax márkanéven működő kéthelyi borászat is elkötelezett az összefogás mellett, és Dél-Balaton egyik exkluzív helyszíneként a jövőben is a régió ismertségének növelésében kíván szerepet vállalni. A beszédek után a borok bemutatása következett, majd a média és a gasztronómia képviselői a borászokkal való személyes beszélgetés keretében egyeztethettek a régiót érintő kérdésekről.

A Dél-balatoni Borút Egyesület

A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki és vissza-visszatérően ellenőriznek a Dél-balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson ? pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben ? várják a borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat egész évben.

A IV. Borbemutató és Üzleti Találkozón bemutatkozó pincészetek

Bujdosó Pincészet ? Buzás Szőlőbirtok ? Dézsma Pince ? Fáncsi-hegyi Pince ? Garamvári Szőlőbirtok ? Gutman Borpince ? Hujber Pince ? Katona Borház ? Kislaki Bormanufaktúra ? Koltai Pince ? Kristinus Borbirtok ? Országh Pince ? Pócz Pincészet ? Podmaniczky Pincészet ? Rádpuszta Szőlőbirtok ? Várszegi Pincészet ? Veszprémi Pince.

Szóljon hozzá!