ZETApress

hírportál

Romkocsma Erzsébetvárosban

Lévai RomkocsmájaLévai Katalin: Romkocsma című 216 oldalas regénye a minap jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában, melyet tegnap este az erzsébetvárosi Szimpla Kert emeleti nagytermében szerkesztője, Reményi József Tamás méltatott. Közreműködött: Szalay Kriszta színművésznő és Olt Gergely, az MTA-TK Szociológiai Intézetének munkatársa.

Miért nem akarnak felnőtté válni a mai harmincasok, miért maradnak örök lázadó kamaszok és élnek szingli életformát, miközben már családjuk és gyerekük van? Milyen életcélokat tűznek maguk elé a romkocsma nemzedék idősebb tagjai, mi hiányzik az életükből, amit a romkocsmák világában remélnek megtalálni? ? tette fel a kérdést László Ágnes, az est moderátora azután, hogy a vendégeket Mihály Edina, a Szimpla Kert programszervezője köszöntötte.

Lévai Katalin új kötete nemzedékeken átsöprő érzelmi viharok regénye. Egy pesti iskolás lány mesél családjáról, pontosabban a család széthullásáról. A helyét nem találó, túlfűtött anya, a szelíd és kitartóan szerető apa ? az egykori polgári életek lepukkant kulisszái között élő, családalapítóként is örök kamasz romkocsmázók nemzedéke ez, és felrémlik, hogy magánéletük a díszletekhez hasonlóan kopárrá válik. A regényben két szélső generáció ? a családot erőnek erejével fenntartani igyekvő nagymama és a bakfis ? ezekre a kérdésekre keresik a választ, miközben gyakran keverednek konfliktusba a romkocsmába járó szülőkkel. S mindeközben a kislány átéli élete első gyermeki szerelmeit, rátalál az írás örömére, s történetünk végén sikerül egy bravúros csavarral meglepnie az olvasót.

? A könyvet ajándékul szánom minden anyának, apának, unokának és nagyszülőnek, minden küszködő és szerető családnak, s nekem is ajándék, hogy volt bátorságom elmesélni. Az Anna Karenina lánya című könyvem megjelenése után arra készültem, hogy megírom a regény folytatását. De valahányszor leültem az íróasztalhoz, a gondolataim elkalandoztak, a mondataim hamisan csengtek, s egyre rosszabbul éreztem magam abban a világban, amit éppen meg akartam teremteni. Sokáig tartott, míg rájöttem, hogy valami egészen mást akarok. Van, amikor olyan hangosan szólal meg az íróban egy történet, hogy csak arra tud figyelni, csakis azt tudja megírni. Ez történt velem. A Romkocsma számomra több mint regény. Maga az élet. Úgy gondolom, sokan fognak magukra ismerni benne, hiszen ez a könyv mindenki számára megélt helyzeteket, ismerős szituációkat, családi konfliktusokat mutat meg. Őszintén, tabuk nélkül ? vallja Lévai Katalin politikus, szociológus, lapszerkesztő, aki 1954-ben Budapesten született és szociológiai tárgyú kötetei mellett nagysikerű regények szerzője.

Szóljon hozzá!