ZETApress

hírportál

Óvodapedagógia a Suzukinál

A Magyar Suzuki Zrt. október 9-én pénteken óvodapedagógiai konferenciát szervezett Esztergomban. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen egy speciális agresszióellenes módszertan is szóba került, amelynek célja, hogy gyermekeink már ebben a korai életszakaszban védekezni tudjanak a zaklatással szemben.

Délelőtt gyakorlati tapasztalatcserére is mód nyílt, amikor budapesti óvodások tettek látogatást a helyi Angyalkert Óvodában. A Magyar Suzuki Zrt. meghívására október 9-én Esztergomba látogattak a budapesti Under the Rainbow Nemzetközi Óvoda középső és nagycsoportos óvodásai. A délelőtt közös jógával indult a fővárosiak vezetésével, majd ki-ki bemutatta és megtanította saját alkotó játékait: az esztergomiak a nemezelésben, a budaiak az origamikészítésben jeleskedtek. Ebéd előtt az esztergomiak össztáncra invitálták vendégeiket. ? A mai program ? foglalkozások, közös játék, közös alkotás ? színes élmény a gyerekeknek, kollégáimnak és az összes esztergomi pedagógusnak pedig tapasztalatcsere és kitekintési lehetőség, kapcsolódási pont a nagyvilág elvárásaihoz a Suzukin keresztül ? mondta Radnóti Erika, az Angyalkert Óvoda vezetője.

A Magyar Suzuki az esztergomi óvodai napot a Tanulom magam, tanullak téged, tanuljuk egymást-mottó jegyében rendezte meg, módot adva az eltérő kulturális hátterű gyerekeknek a közös játékra és alkotásra, az óvodapedagógusoknak pedig a gyakorlati és elméleti tapasztalatcserére. ? A Magyar Suzuki Zrt. és az Angyalkert óvoda együttműködése nem új keletű, az ovi a gyár munkarendjéhez igazodva várja a gyerekeket egész nap. A gyár 2007 óta támogatja az intézményt, hogy az ovi a lehető legjobb körülmények között fogadhassa a dolgozók gyerekeit. A Magyar Suzuki ezen túl is szívügyének tekinti az óvodapedagógiát; a szakmai tanácskozásra nemcsak az Angyalkert, hanem az összes esztergomi óvoda meghívást kapott ? mondta Ruska Viktória, a társaság kommunikációs vezetője.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészkarán megrendezett konferencián az óvodapedagógusok megismerhették a Magyarországon még kevéssé ismert, de az Under the Rainbow óvodában már sikerrel alkalmazott bullyproof módszert: segítségével a pedagógusok játékos módon olyan ismeretekkel és készségekkel vértezhetik fel a gyermekeket, amelyek védettebbé teszi őket a zaklatás és az agresszió különféle megnyilvánulásaival szemben. Mint elhangzott, nem lehet nem szembenézni azzal a ténnyel, hogy a zaklatás és az agresszió problémája bármelyik iskolás, sőt óvodai közösséget elérheti, hiszen a modern telekommunikációs eszközökön keresztül a világ a rútabbik arcát is hamarabb mutatja meg a gyerekeknek.

Ebben a helyzetben nagyon sokat jelent az óvodapedagógusoknak minden olyan módszer, amelynek az alkalmazásával megóvhatják a rájuk bízott gyermekeket a zaklatással szemben. ? Nem arról van szó, hogy meg kell védeniük magukat, hanem arról, hogy felismerjék, hogy mi az, amit nem kötelesek eltűrni, és jelezzék a hozzájuk közel állóknak, ha ilyesmiben volt részük. Ebben segít a mai szakmai konferencián megismert gyakorlat, és örülünk, hagy a Magyar Suzuki segítségével a bullyproof módszert nemcsak mi, hanem a többi esztergomi óvoda pedagógusai is megismerhették ? mondta az Angyalkert Óvoda vezetője.

A 2009-ben alapított angol tanítási nyelvű Under the Rainbow Nemzetközi Óvoda régebb óta alkalmazza a bullyproof módszertant, kedvezők a vele kapcsolatos tapasztalataik. ? Nagyon örülünk, hogy a módszert bemutathattuk az esztergomi kollégáknak. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az óvoda és a szülők együttműködjenek, a lehető leghamarabb felismerjék a gyermek közelében felbukkanó problémát, kezeljék a helyzetet, és megvédjék a gyermeket ? fogalmazott Paragi Ébel Emese, az óvoda kuratóriumi elnöke.

Üzleti tevékenysége mellett a Magyar Suzuki Zrt. megalapítása óta nagy gondot fordít a társadalmi szerepvállalásra: segíti kulturális, szociális és gazdasági környezetének szereplőit, hiszen a saját dolgozók, az üzleti partnerek, a vásárlók, a helyi közösségek iránti elkötelezettség megtérülő befektetés, amely hosszú távon tovább növeli a vállalat versenyképességét és fenntarthatóságát. Ezen elkötelezettsége jegyében a Magyar Suzuki tavasszal rengeteg önkéntest beszervezve részt vett az esztergomi biciklis út és környezete megtisztításában, nyár elején pedig nagyszabású egészségnapot szervezett a városban ? tudatta Jászai Zsuzsanna PR-tanácsadó, ISSUES Management Tanácsadó Kft.

Szóljon hozzá!