ZETApress

hírportál

Éjszaka Alexandránál

Olvasás éjszakájaOlvasás Éjszakája, Olvasva ez más világ című irodalmi és könyves fesztivál lesz október 10-én szombaton. Az Olvasás Éjszakáját 2013-ban rendezték meg először a magyar könyvkiadókat és könyvterjesztőket összefogó Supka Géza Alapítvány kezdeményezésére, melyhez a kezdetektől fogva csatlakozott az Alexandra Kiadócsoport is.

Az Olvasás Éjszakája nem csak az olvasásról szól, hanem közösségi élmény is, s minden korosztály számára tartogat érdekes és izgalmas programokat. Az Alexandra Kiadócsoport immár harmadik alkalommal vesz részt ezen az olvasásnépszerűsítő rendezvényen, ahol irodalmi vetélkedőkkel és nyereményjátékokkal, valamint interaktív programokkal várjuk a hozzánk betérőket. Idén először két vidéki helyszínen ? Szegeden és Debrecenben ? is készülünk programokkal, a fővárosi mellett. Budapesten a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban várjuk a könyvbarátokat gazdag program- és könyvkínálattal, 20%-os vásárlási kedvezménnyel és meghosszabbított nyitva tartással.

A Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán gyerekprogramokkal indul az Olvasás Éjszakája: Mikola Péter zenés játszótárs és Bíró Eszter Fonogram-díjas énekesnő mesél és zenél majd a gyerekeknek. A színpad ezután a szülőké lesz: Réz Anna a szülővé válásról és a kríziseken átsegítő praktikákról kérdezi Jónás Annát és Nagy Annát. Jónás Anna: Kicsivel ? könnyebben című könyve júniusban jelent meg, Nagy Anna egyedülálló szülőknek szóló kézikönyve pedig novemberre várható. Gerhes Gábor, az Európa Könyvkiadó művészeti vezetője szenvedélyesen gyűjti a minket körülvevő feliratokat, képeket, melyekről mesélni fog most.

A Lecsó című irodalmi vetélkedő a tavalyi Olvasás Éjszakájának köszönheti létrejöttét, s havonta egyszer az Alexandra Pódiumon játszhat a közönség. Ezúttal Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám és Barna Imre feladványait fejthetik meg a nézők. Tiboru, a népszerű Konteó-könyvek szerzője olyan írókról tart előadást, akik hírszerzőként is dolgoztak. Vámos Miklós Karácsony James-szel beszélget Beatles-ről, zenéről és irodalomról, és el is játszanak néhány dalt a Fab Four-ról. Igazi csajos programmal készül Takács Nóra, aki az est háziasszonya is, Bauer Barbara pedig éjszakai repülésre várja az olvasókat. Éjszakai lepkegyűjtés című programunkon Bereczki Zoltánnal beszélgetünk színházról, lepkegyűjtésről és John Fowles regényéről.

Az Alexandra Pódiumon korábban rögzített beszélgetések legjobb részleteit is megtekinthetik a látogatók, s a Partvonal Kiadó Kreatív Kikötő programján a felnőtteket hívjuk színezésre. A jótékonyság mindhárom helyszínen fontos: könyveket gyűjtünk az Olvasás Éjszakáján a beteg gyerekeknek, és meséket küldünk a mesedoktorok segítségével a weben. A K&H Gyógyvarázs programban megvalósuló program lényege: A Nyugati téren alakítjuk ki azt a kuckót, ahova bárki letelepedhet, hogy mesét olvasson a beteg gyerekeknek. Ezt videóra rögzítjük, és eljuttatjuk országszerte 30 kórház gyermekosztályára. Természetesen a mesélők táborához csatlakoznak fellépő művészeink is. A részletes program idekattintva megtekinthető. Az idei esemény fő média-támogatója az MTVA.

Ez a szombat a Librinél is más, mint a többi!

A Libri 6 helyszínen Budapesten, Debrecenben és Szegeden 16 programmal várja az olvasni szeretőket. Idén harmadik alkalommal rendezik meg Az Olvasás Éjszakáját, melyhez a Libri is örömmel csatlakozik. Október 10-én a Libri 6 helyszínen budapesti, debreceni és szegedi könyvesboltjaiban író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, felolvasásokkal, dedikálással várja azokat, akik nekivágnak a szombat éjszakának. Találkozhatunk a friss kötetes Térey Jánossal és Závada Péterrel, zenél és mesél Dolák-Saly Róbert, titkaiba beavat Náray Tamás és Gárdos Péter.

Az újonnan nyílt Libri Meseboltban a Duna Plázában már délután elkezdődik az éjszaka, 5 órától este 9-ig izgalmas gyerekprogramokkal, Ringató mesékkel és dalokkal, Winkler Róberttel és a tűzoltókkal szórakoztatják a kicsiket. A Libri ezen az estén szeretné közelebb hozni az olvasókat és a szerzőket, személyessé és mégis közösségivé tenni az olvasás élményét, az október 10-ei eseménysorozaton, a szépirodalom és a szórakoztató irodalom palettájáról egyaránt válogat, és egyaránt megszólít minden olvasni vágyót, legyen az felnőtt, fiatal vagy gyerek. A programokról részletesen idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!