ZETApress

hírportál

Díjátadás a székfoglalón

Új székek a MűegyetemenInnovációs teljesítmények elismerése és székfoglaló volt délután a Műegyetem I. emeleti Dísztermében. A BME 2014. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és Pakucs János, a díjat alapító Pro Progressio Alapítvány elnöke a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének.

Az egy-egymillió forintos díjat az egészségtámogató komponensekben gazdag malomipari őrlemény, valamint egy új alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztési informatika keretrendszer nyerte el. A díjakat a több mint 100 év után megújuló, a Központi-épület építészeti arculatához illeszkedő, de a mai formatervezési elvárásoknak megfelelő székekkel berendezett Díszteremben adták át.

A 2011-ben alapított BME-Pro Progressio Innovációs díjat harmadik alkalommal adták át. A 2014-es innovációs teljesítményért járó elismerésben két kutatócsoport részesült: Dr. Tömösközi Sándor, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelemiszer-tudományi Tanszék Gabonatudomány és Élelmiszer-minőség Kutatócsoport Egészségtámogató komponensekben gazdag malomipari őrlemény című fejlesztés.

A közel három évig tartó fejlesztőmunka eredményeképpen egy új technológiai megoldás született, ami képes olyan speciális búzaőrleményeket előállítani, melyben a héjközeli rétegek feldúsulnak. Az új frakció táplálkozástanilag értékes komponensekben (fehérjék, lipidek, ásványi anyagok élelmi rostok, antioxidánsok, vitaminok) gazdag, könnyen felszívódó szénhidráttartalma azonban közel 30%-kal kisebb. Ugyanakkor a héj külső felületén lévő, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő szennyeződések kisebb valószínűséggel jelennek meg. További előnyt jelent, hogy a technológia alkalmazásával a lisztkihozatal 0,5-1%-kal növelhető, ami gazdaságossági szempontból önmagában is figyelemre méltó eredmény. Az új búzafrakció technológiai ? pl. sütőipari ? minősége lényegesen kedvezőbb a piacon lévő korpás, illetve teljes kiőrlésű termékekénél. Tudomásunk szerint jelenleg ez az eljárás az egyetlen, mely nagyüzemi őrlési technológiába illesztett megoldással képes folyamatosan ilyen aleuron frakciókban gazdag ipari őrleményt előállítani.

Dr. Lengyel László és Dr. Ekler Péter, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, SensorHUB koncepció és keretrendszer című fejlesztés. A SensorHUB egy adatgyűjtő, elemző és értékesítő platform, amely a különféle szak- és alkalmazási területek, pl. jármű és közlekedés, egészségügy, gyártósorok, intelligens városok adatgyűjtését, kezelését és elemzését teszi hatékonnyá, egyben ezen adatokra épülő alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztést támogató keretrendszer.

A megoldás kidolgozásakor követett megközelítés biztosítja, hogy a keretrendszer gyakorlatilag minden olyan területen (pl. okos városok, egészségügy, jármű és közlekedés, gyártórendszerek) felhasználásra kerülhessen, amely a nagy léptékben növekvő számú hálózati eszközt, a nagy adattárolási képességű felhőalapú hátteret, valamint a nagy adattömeg hatékony elemzését és felhasználását (big data) együttesen igénylő új megoldások létrehozását kívánja megvalósítani. Ez a célkitűzés egyúttal azt is jelzi, hogy a közös platform az új kihívásokra választ kereső kutatások számára is hatékony eszközt tud nyújtani.

A SensorHUB koncepció és keretrendszer több ipari és két European Institute of Innovation & Technology (EIT) Climate-KIC EU projekt keretében került és kerül folyamatosan felhasználásra. A projektek kézzelfogható feladatokat, innovatív fejlődést, nemzetközi kapcsolatrendszert és bevételt eredményeznek. A SensorHUB jelenleg is alapvető kutatási szolgáltatás infrastruktúraként szolgál több akadémiai kutatás-fejlesztési projektben.

Székfoglaló a Díszteremben

A BME Központi-épület Dísztermének új székei tervezéstől a kivitelezésig tartó teljes folyamata az Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszékén valósult meg. A székek a korábbi ? majd száz éves ? mára már elhasználódott székeket váltották fel. A Központi-épület hagyományainak megfelelően a szék alapanyaga tölgyfa, felületkezelése kemény-olaj, az ülőfelület pedig kizárólag természetes, megújuló alapanyagok felhasználásával készült CORKLINOLEUM. Az ülőfelületek színei az Egyetemen lévő karok sokszínűségét jelképezik. Az új székek elkészülte választ ad egy már régóta felszínen lévő kérdésre, miszerint az Egyetem képes-e tradícióinak megtartása mellett korszerű módon képviselni a magas színvonalú szakmai kvalitást és a korszerű formaalkotás egységét.

A dísztermi székek elkészülte az első lépés. A tervek között szerepel az egyetem további, szimbolikusnak tekinthető bútordarabjainak újrafogalmazása ? tantermi bútorok, közösségi területeken megjelenő bútorok. Minden esetben a funkcionalitás, használhatóság, praktikum, tartósság és a design egyidejű felvállalásával. A széket a Tanszék oktatói és szakképzett asztalososok vezetésével, többek között a BME, MOME, SOTE, ELTE és a Soproni Egyetem hallgatóiból álló csapat készítette. A közös munka, alkalmat ad, a túlnyomó részt elméleti képzésben részesülő hallgatóknak a gyakorlati munka megtapasztalására is. Emelet elősegíti a különböző szakmák közti kommunikáció kialakulását.

A gazdasági élet szereplőinek együttműködésével PRO-TEH-IN néven komplex pályázati rendszert alakított ki a Pro Progressio Alapítvány az egyetemi tehetséggondozás és innovációs tevékenység ösztönzésére, amelynek keretében évente közel másfél-ezer ösztöndíjszerződést köt tehetséges hallgatókkal, oktatókkal, kutatókkal.

Az alapítvány kitüntetett szerepet szán a BME történeti campus értékei megőrzésének, ennek köszönhetően kerültek újra-felállításra 2007-ben a Központi-épület előtt egykor állt szobrok, újult meg az épület homlokzata. Rendszeres támogatója a Műegyetemi Kórusnak, Szimfonikus Zenekarnak, egyetemtörténeti kiadványoknak. Az alapítvány tevékenysége elismeréseként 2011-ben elnyerte a Kármán Tódor-díjat. Az Alapítvány hagyományőrző tevékenységének jelentős állomása a hosszas kutató munka eredményeként 2014 januárjában kiadott Műegyetem ? A történelmi campus című album, amely megkapta kategóriájában Az év legszebb könyve-díjat is.

Szóljon hozzá!