ZETApress

hírportál

VálasszVáltsVariálj!

RajzpályázatNyereményekkel jutalmazták az Európai Mobilitási Hét kreatív pályázatait. Nyolcvan pályázó vehetett át díjat a rajz-, fotó- és kreatív kategóriában benyújtott kiemelkedő alkotásáért ma délután Mogyoródon ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Az Európai Mobilitási Hét kampányhoz kapcsolódóan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) és a Földművelésügyi Minisztériummal (FM) közösen hirdette meg kreatív pályázatát. A pályázaton óvodás kortól egészen felnőttkorig bárki nevezhetett, aki az idei év közös európai témáját, az intermodalitást, multimodalitást jelképező alkotást nyújtott be. Az elkészült pályamunkának a kampány jelmondatának ? Válassz! Válts! Variálj! ? üzenetét kellett közvetítenie, ami arra ösztönzi az embereket, hogy gondolják át a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket, válasszák az utazásukhoz a legmegfelelőbbet és kombinálják a közlekedési módokat.

? A fejlesztési tárca arra törekszik, hogy egyre többen fedezzék fel a közösségi közlekedésben és a kerékpározásban rejlő előnyöket, és Válasszanak, Váltsanak, Variáljanak a rendelkezésre álló közlekedési eszközök között. A szemléletformálást már gyermekkorban el kell kezdeni, hiszen az élhetőbb városok megteremtéséhez a lehető legszélesebb körű összefogás szükséges! ? mondta Becsey Zsolt, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes eseményen.

A pályázatra közel 1400 alkotás érkezett. Számos pályaművet határon túli magyarok nyújtottak be, főként Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazták. A fődíjakon túl további értékes különdíjakat, csoportos programlehetőségeket adtak át az EMMI, az FM és a Hungaroring Zrt. felajánlásainak köszönhetően.

? A KLIK megalapításával létrejött egy egységes, naprakész, hatékony, gyors kommunikációs rendszer is az iskolák között, az iskolák és a fenntartó, működtető között. Ennek számos előnye van, például ezen a pályázaton is a KLIK egyetlen üzenete pillanatok alatt eljutott számos iskolába, elért több ezer általános- és középiskolást. A tehetséggondozás fontos a KLIK számára, a gyermekek kreativitása, tehetségük kibontakozásának támogatása már egészen kis kortól ? emelte ki Sipos Imre, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

? A KLIK is jelentős figyelmet fordít arra, hogy az iskoláiban tanulók megismerjék és beépítsék mindennapjai életmódjukba a környezettudatosságot. Fontosnak tartjuk, hogy a pályázat keretein kívül is minél nagyobb teret kapjon a környezettudatos életmód kialakításának fontossága, a jó gyakorlatok átadása ? hangsúlyozta Simon Tibor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ főosztályvezetője.

? A Groupama Tanpálya már nem csupán a felnőttek, hanem a gyermekek számára is értékes, hasznos, a közlekedésbiztonság szempontjából tanulságos programokkal szolgál. Ezzel párhuzamosan folyamatosan erősödik a kapcsolatunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal ? egyre több gyerekprogramot szervezünk közösen. Hosszú távon a közlekedésbiztonság, a balesetek megelőzése miatt fontos, hogy felelősen közlekedő felnőtteket neveljünk ki ? mondta el köszöntőjében Barabás Judit, a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft. cégvezetője.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium országos koordinációjában megvalósuló szemléletformáló kampányt idén 14. alkalommal rendezik meg. A programsorozat a fenntartható és környezetbarát városi közlekedésre hívja fel a figyelmet, arra ösztönzi az embereket, hogy a gépkocsik használata helyett más közlekedési módokat, a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket részesítsék előnyben.

Szóljon hozzá!