ZETApress

hírportál

Sörözzünk Debrecenben!

Cseh Sörkert lesz Debrecenben holnaptól augusztus 23-án vasárnapig: a sörözés Mekkája vár a Nagyerdőben! ? mondta el Martin Imre vendéglős, főszervező délelőtt a Kölcsey Központ előtt a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján.

? Beledugtam az orrom a habba, föltartottam a kezemet, mintha imára emelném, és lassan, élvezettel ittam az édesen keserű italt, és mikor elfogyott, mutatóujjammal megtöröltem a számat? ? olvashatjuk a százegy éve született Hrabal Sörgyári Capriccio című művében. A cseh sör fogalom mindenki számára. Mi is hasonló élménnyel lehetünk gazdagabbak, ha ellátogatunk az immáron negyedik Cseh Sörkert rendezvényre. A debreceni fesztiválon Csehország minden régiójából kerülnek csapra jobbnál-jobb sörök a megújult Nagyerdő zöldövezetében. Például a hagyományos Pils-típusú sörök kedvelői itt aztán tobzódhatnak. Ízük jellemzően kesernyés, nem extrém magas alkoholfokúak.

A hagyományosan nagy márkanevek mellett megjelennek olyan mikro sörgyárak: mint a Purkmistr, a Max Millen. A trendet ugyanis most a cseh mikro sörgyárak sörei diktálják, mindenki erre kíváncsi és ettől hangos a cseh sörvilág. A normál szűretlen pasztörizálatlan sörök képezik a cseh vonal gerincét. Természetesen a méretük csak cseh mércével mérve kicsi, mert a cseh sörfőzés minden szinten egy-két nagyságrenddel nagyobb a magyar mércénél. Ezek a sörök élő sörök, nem csakhogy szűretlenek, hanem pasztörizálatlanok, a söröket csak folyamatos hűtőlánccal lehet szállítani, még a csapon is jobban kell hűteni, mint a többit.

Idén csúcsot döntünk az eddig is pazar kínálatot tekintve, 36 sörgyár százféle sörét lehet megkóstolni tíz nap alatt. A következő kézműves sörgyárak söreit kínálják: Ferdinánd, Primátor, Pernstejn, Zubr, Litovel, Holba, Budweiser 1795, Postřižinské, Žatec, Nova Paka, Bernard, Krusovice, Březnák, Zlatopramen, Černa Hora, Ježek, Lobkowicz, Merlin, Havlickuv Brod, Opat, Flying Cloud, Vysoky Chlumec, Eggenberg, Bohemia Regent, Purkmistr, Maxmillen, Urban, Konrad, Permont, Corsendonk, Guillotine, Delirium Tremens, Coconut, Maisel?s Weisse, Eichbaum, Serforrás kézműves magyar sörfőzde.

Érdekesség a sör világából

A Primator nyolc féle söre mellett a Purkmistr mikro sörgyár idén először mutatkozik be Debrecenben! A purkmistr és a primator szó egyébként polgármestert jelent. Az előbbi szó a régies változata, az utóbbi az újkori megfelelője. A polgármester sör fronton is fontos személy volt, ugyanis a sörfőzés fővédnökeként is szolgálta a közösségét. A sörfőző mester (a sladek) után a második legfontosabb ember volt, akit emlegetni lehetett a minőséggel kapcsolatban. Megkóstolhatjuk Bohumil Hrabal sörét is! A Postřižinské Něžny Barbar borostyán színű, illatos, közepesen testes sör, kevés karamellás édességgel, az utóízében felbukkanó finom komló aromával. Merlin sörével pedig megismerhetjük a sör fekete mágiáját.

Kis habos ízelítő a gazdag programból

Lesz gyermekjátszótér és kézműves piac. A sörkorcsolyát a Szigeti Grill adja két nagy grillteraszán. A vendégek szórakoztatásáról a legjobb helyi és pesti sörös-zenekarok és DJ-k gondoskodnak. Játszik például az Aznaposok zenekar, Heritage együttes, Summer Jam. A Cseh Sörkert tíz napon át vár minden érdeklődőt a nagyerdői Békás-tó mellett! Kóstoljuk meg a legjobb kézműves söröket, jelmondatuknak megfelelően: az igazság a poharadban van!

A Kölcsey Központ előtti téren délelőtt a sör mellett abba is belekóstolhattak a járókelők, hogy milyen gazdag programkínálat várja majd augusztus 14-e és augusztus 23-a között az érdeklődőket a 46. Debreceni Virágkarnevál alkalmából. (Erről hétfőn már beszámoltunk a nagyerdei sajtótájékoztató után.) Először a Debreceni Helyőrség Zenekara mese és karneváli zenékből állított össze egy csokorra valót, amely az augusztus 17-i este 8 órakor Virágok, Hangok, Glóriák ingyenes koncertre hívta fel a figyelmet. A katonás ritmusokat követően több száz lóerő szabadult el, amikor egy háromkerekű choperen Koroknai Árpád, a Társulat közönség-kedvenc sztárja érkezett meg. Szörényi?Bródy: István, a király című rockoperájából Koppány egyik dalát énekelte el, amelyet egészében augusztus 20-án este 20 órakor a Karneváléj című műsorban láthatja a publikum.

A sajtótájékoztató a Kölcsey Központ kávézójában folytatódott, ahol Komolay Szabolcs virágkarnevál értékközvetítő és innovatív szerepéréről beszélt. A kultúráért felelős alpolgármester szerint kevés olyan nagyrendezvény van az országban, amely 1966 óta folyamatosan képes erre. Egyik ilyen újítás az Értéksziget. A Nagyerdőn, a Békás-tó partján, hajdú-bihari települések mutatják be a helyi értéktárban már lajstromba vett értékeiket. A tűzijáték és az utcabál idén is augusztus 20-án este 10 órakor az Egyetem előtti téren lesz, amely több újdonságot tartalmaz. Nemzeti színű római gyertyák és a virágkarnevál arculatának megfelelő türkizkék, lila, sárga színvilág is megjelenik az égbolton.

Kovács Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója bejelentette: a hatóság másik arcát is megismerheti a közönség. A virágkarneváli menetben ugyanis részt vesz a Katasztrófavédelem Központi Zenekara és egy veterán tűzoltó autót is megcsodálhatnak a gyerekek a Lurkó Ligetben. Takács Attila, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka azt hangsúlyozta: a katonazenészek játéka ma már nélkülözhetetlen színfoltja a virágkarneváli hangulatnak, nincs olyan ünnepe a városnak, ahova ne kapnának meghívást. Ványi József, a HBM-RFK Közlekedésrendészeti Osztály Forgalom-ellenőrző Alosztály vezetője elmondta a rendőrség kiemelten készül a virágkarneválra. A forgalomkorlátozást részletesen ismertető beszámolót a police.hu oldalról lehet letölteni.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője arról a városmarketing szerepvállalásról beszélt, amit évek óta betöltenek a virágkarnevál zsűrijébe meghívott közéleti személyiségek, színészek, sportolók. Ebből kiindulva döntött úgy a Főnix, hogy mostantól a virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei lesznek. Idén soha nem látott létszámban, tizenöten kaptak meghívást. Itt lesz többek között Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, Csányi Sándor és Tenki Réka színészházaspár és Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

Szóljon hozzá!