ZETApress

hírportál

Virágcsúcs Debrecenben

A 46. Debreceni Virágkarnevál idén több szempontból is csúcsot dönt ? hangsúlyozta Komolay Szabolcs a nemzetközi sajtótájékoztatón a Nagyerdei Stadion Északi Rendezvényterén. Debrecen alpolgármestere bejelentette, hogy az utóbbi évek létszámát meghaladva idén 16 virágkocsi vesz részt a menetben és augusztus 21-én, a korábbinál több: hat kocsi megy át Nagyváradra. Fotóink Lantai József felvételei.

Huszár István Nagyvárad alpolgármestere elmondta: tíz éve annak, hogy augusztus 21-én négy-öt virágkocsi rendszeresen részt vesz a Körös-parti Párizsban rendezett Nyitott ablak Európára elnevezésű programon. Az évforduló alkalmából Debrecen és Nagyvárad közösen indít virágkocsit a 46. Debreceni Virágkarneválon. A két önkormányzat képviselője egyaránt megerősítette, hogy az 1992-ben megkötött testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően a két település kapcsolata nagyon jó. A két megyeszékhely intézményei között rendszeres és szoros az együttműködés, így az általános iskolák, kereskedelmi és iparkamarák, a két város hőszolgáltatói, illetve a debreceni Csokonai Színház és a Nagyváradi Színház között is élénk az együttműködés.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a virágkarnevál idén már teljesen belakja a város hagyományos és újonnan elkészült közösségi tereit. A rendkívül gazdag programsorozat a zene, a tánc, a zászlóforgatók és a sztárfellépők jegyében telnek. A Galiba Gyermekfesztivál a belvárosban, az Értéksziget, a Lurkó Liget, a 4. Debreceni Cseh Sörünnep azonban már új helyszínen a Nagyerdőn és a Békás-tó körül várja az érdeklődőket. A karneváli hét Színezd át! családi rendezvénye szintén itt kapott helyet A Szabadtéri Színpadon pedig az Alma Együttes gondoskodik a szórakozásról, szintén a családok nagy örömére.

Az ügyvezetőnő arra is felhívta a figyelmet, hogy idén csúcsot döntünk abban a tekintetben is, hogy micsoda sztárparádé várható Debrecenben a karneváli héten. Zenél többek között a PASO, Tátrai Band és Horváth Charlie, Oláh Gergő, Falusi Mariann, Papadimitriu Athina, Szakcsi Lakatos Béla, Vastag Tamás és az ExperiDance, Demjén Ferenc. A L?art pour L?art Társulata és Berecz András mesemondó produkciója garantáltan vidám perceket szerez a közönségnek.

Hasonló változatosság fogadja a Nagyerdei Stadion Rendezvényterére és a Stadionba kilátogató közönséget. A Karneváléj című káprázatos program idén ? a tavalyit is túlszárnyalva ? még grandiózusabb lesz. A színpompás virágkocsik felvonulásán túl ? a 360°-os műsorszerkesztésnek köszönhetően ? minden oldaláról látványossá teszi a hazai és külföldi sztárvendégek produkcióját. A virágkocsi-parádé mellett mintegy kétezer fellépő ? külföldi és hazai táncos közreműködésével, az Új Lovas Színház művészei és sztárfellépők töltik meg a teljes játékteret. Fellép többek között Csemer Boggie, A Dal idei nyertese, illetve Berecz András, Debrecen kedvenc mesemondója. A látványos, kétórás gálaműsort Dr. Alban, a nemzetközi pop-élet közkedvelt előadója 20 perces koncertje zárja. Az esti tűzijáték a közeli Egyetem téren lesz, utána Debrecen legmenőbb DJ-i, többek között Dj Németi, Dj Stammer, Dj William hatalmas táncos bulit tart hajnali 1-ig, a legkülönbözőbb zenei stílusokban.

A virágok idén egy másik arcukat is megmutatják, mégpedig a gasztronómia területén. Molnár László, a Hotel Lycium F&B managere elmondta: erre az alkalomra Breitenbach Rezső, a szálloda kreatív séfje, összeállított néhány ételkülönlegességet, amelyeket különleges ehető virágokkal színesített, így egy virágokkal díszített menüsorral várjuk a kedves látogatókat. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a tavaly nagy sikerrel debütált Az én virágkarneválom-pályázatra ? több kategóriában ? idén is lehet jelentkezni azenviragkarnevalom@gmail.com email címre egy kreatív virágos alkotásról készült fotó beküldésével.

Szóljon hozzá!