ZETApress

hírportál

Design a Kossuth téren

A Néprajzi MúzeumKreativitás, környezet és városi kultúra ? finnül és magyarul a Design Hét Budapest 2009 eseménysorozat keretében október 10-én, szombaton 14-től 22 óráig a Néprajzi Múzeumban. A Néprajzi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a University of Art and Design (Helsinki) és a Finnagora (Budapest) közös rendezvénye, a Hungarian Cycle Chic közreműködésével jön létre.

Budapest, 2009, egy hétköznap reggel, csörög az óra, ébredés, pillantás a naptárra, reggeli, indulás otthonról. De mit történik a start és a cél között? Tekerünk a külvárosból a belvárosba bicajjal? Sétálunk a közel eső munkahelyre? Ülünk egyedül vagy gyerekeinkkel egy autóban, és várjuk, hogy a lámpa zöldre váltson, és elinduljon a kocsisor? Állunk és várakozunk egy megállóban, majd felszállunk és zötyögünk egy buszon, villamoson vagy trolin? Könyvvel kézben vagy gondolatainkba mélyedve? El tudjuk egyáltalán mesélni, hogy mivel töltjük ezt az észrevétlenül és nyomtalanul elmúló időt?

A jelenkori kultúra, a ma dokumentálására a Néprajzi Múzeum kezdeményezésére életre hívott MaDok-program 2009 őszén tematikus kampányát szervezett, EtnoMobil ? mozgásban a kortárs kultúra címmel. A kampány célja a városi utazási szokások, élmények és tapasztalatok dokumentálása és megmutatása. A napi rutin és a mindennapi rutintól eltérő helyzetek tudatosítására, dokumentálására október elsejétől egy teljes hónapon keresztül van lehetőség, a múzeum honlapján kialakított felületen on-line adatlap kitöltésével, a személyes élmények és történetek szöveges naplózásával, képek küldésével. A kampány utolsó hetében tárgyakat is lehet behozni a múzeumba, elmesélni a témához kapcsolódó történetüket.

A kampányt egy péntek esti program zárja, beszélgetéssel, felolvasással, vetítéssel és performatív alkotásokkal. A Néprajzi Múzeum kísérletet tesz az on-line felület, a múzeumi és városi tér összekapcsolására, virtuális és személyes találkozásokkal, tárgyakkal, képekkel és történetekkel. Így közelítünk az állandó mozgásban levő kortárs városi kultúrához.

A kampány első kiemelkedő eseménye a Design Hét Budapest 2009 eseménysorozat keretében megrendezésre kerülő Kreativitás, környezet és városi kultúra ? finnül és magyarul című program, mely október 10-én kerekasztal-beszélgetéssel, tárlatvezetéssel, újra-hasznos alkotóműhellyel és divatbemutatóval várja a Kossuth téren a Néprajzi Múzeumba betérőket.

Részletes program

Better Future 14-től 16 óráig. Kerekasztal-beszélgetés a Better Future című kiállítás alkotójának részvételével. Pirjo Hirvonen, a Helsinki Iparművészeti Egyetem dékánja és professzora tart bevezető előadást Kortárs finn divattervezés a fenntarthatóság jegyében címmel. A beszélgetés fő csomópontjai a fenntartható divattervezés és kortárs attitűdök a divat, a környezetvédelem és az újrahasznosítás tükrében. (M)ilyenek a finnek? 16 órától tárlatvezetés a kiállítás kurátorainak és a helsinki egyetem hallgatóinak részvételével. Soha el nem múló tárgyak 14-től 18-ig. Újra-hasznos alkotóműhely múzeumpedagógusok, fiatal magyar és finn tervezők részvételével felnőtteknek és gyerekeknek.

Recikli-bicikli ruhademonstráció gála 19 órától. Újra-hasznosan és trendin kerékpáron is: a Néprajzi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös Recikli-bicikli című öltözettervezői pályázatára beérkezett munkák gálája. Kreativitás, környezettudatosság, kézművesség és kerékpár ? magyar tervezők két-keréken. A program alatt az aulában megtekinthető a ReCycle Chic című kiállítás, a Hungarian Cycle Chic és a Recycling Mission Hungary közös akciójaként, továbbá egy kerékpárral működtethető vetítés.

Szóljon hozzá!