ZETApress

hírportál

Molnárkalács sütőüzemből

MolnárkalácssütésSütőüzemet is avatnak a hétvégi borsodnádasdi Molnárkalács Fesztiválon. Egy új sütőüzem avatása teszi különlegessé az idei, sorrendben nyolcadik Molnárkalács Fesztivált, amelyet pénteken és szombaton rendeznek meg Borsodnádasdon ? tudtuk meg Pósfai Gyulától.

Az édesség a római katolikus liturgiában használt szentelt ostyából alakult ki, s a településen komoly hagyományai vannak a molnárkalács ostya házi sütésének. A helyiek annak idején elsősorban nagyböjt, húsvét és karácsony ünnepein, valamint a fonóházakban, lakodalmak idején készítették. A hagyomány őrzése a családokon belül egészen mostanáig öröklődött, s a kalácskészítés az utóbbi időben újra népszerűvé vált a borsodi kisvárosban. Ez annak is köszönhető, hogy a molnárkalács borsodnádasdi hagyománya tizenkettedikként került fel Magyarországon a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére.

A molnárkalács alapja liszt, só és víz, de a nép a tápértéket zsírral, vajjal, tejjel, tojással, cukorral, tejföllel, alkalmanként különböző ízesítőanyagokkal ? dióval, mákkal, sajttal ? dúsította a tésztát. Bár elkészítése időigényes és fáradságos, viszonylag olcsó alapanyagai a paraszti háztartásokban mind megtalálhatók voltak. A fesztivál a molnárkalács-készítést igyekszik országosan népszerűsíteni. Július 3-án pénteken 15 órától Nemcsik Pál helytörténészre, a borsodnádasdi hagyomány felélesztőjének tiszteletére rendeznek emlékdélutánt, melynek keretében néptánccsoportok bemutatója mellett kopjafát avatnak és megnyitják a róla elnevezett emlékszobát.

A szombati nap kiemelkedő eseménye ? a Neoton Família és a Kerekes Band fellépésén, valamint a tűzijátékon kívül ? az lesz Borsodnádasdon, hogy felavatják az úgynevezett Molnárkalács Házat. Ez megteremti az alapját annak, hogy az édesség a közeljövőben kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Az üzembe már megérkezett az új sütőgép, amelyet egy zsámbéki manufaktúrában készítettek, és egyedülálló az országban. A borsodnádasdiak úgy tervezik, hogy a receptúra finomításával szeptemberre állhat össze az a termék, amely reményeik szerint piacképes lesz, s a minőségi molnárkalács az ország minden háztartásába eljut majd.

Szóljon hozzá!