ZETApress

hírportál

Róma/Budapest retúr

Gina Giannotti távozó igazgatónőÉvadzáró esten voltunk tegnap este 19 órától a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. A Bródy Sándor utcai Giuseppe Verdi-terem különleges eseményén fontos nevek, ritmusok és képek egyaránt helyet kaptak.

Részt vettek az Ensemble Roma Hungaricum és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai mint rendkívüli fellépők, akiknek repertoárjában a legmagávalragadóbb tradicionális magyar zenék és táncok kaptak helyet, amelyek ismertek és elismertek világszerte mint a magyar kulturális örökség kincsei. Műsoron Brahms, Monti, Farkas, Bihari, Venditti, Fiorini, Sarasate művei voltak.

Az esten közreműködött Nosenzo, a fiatal olasz művész, aki néhány saját szerzeményét énekelte el. Nosenzo egy rendkívül sokoldalú zenész: klasszikus zenei képzettsége mellett egyidejűleg a jazz rajongója is, amelyet kifinomult gitárjátéka is bizonyít. Énekes-dalszerzőként zenéje onnan ismerhető fel, hogy népszerű dallamok összeházasításából született: a cigányzenére jellemző ritmusokat és dallamokat idézi fel és a jazz manouche-t, míg a dalszövegek vidéki és városi anekdoták és mondókák formáiból építkeznek.

Ezen kívül En-Nico fotókiállításának megnyitójára is sor került, aki 40 fényképen keresztül követi nyomon a Róma?Budapest?Róma útvonalat Firenzén, Velencén, a Balatonon, Triesten és Chioggián keresztül. A kiállított képek nem dokumentációul szolgálnak, hanem egyfajta szellemi státuszt nyernek, amelyek nem köthetők sem időhöz sem történelemhez, viszont ezekből táplálkoznak, hogy a nézőt olyan utakon vezessék végig, amelyek a vizuális asszociációt a megszokottakon való túllépésre ösztönzik.

Az esemény egyúttal a búcsú ideje is volt, ugyanis Gina Giannotti, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatónője a másfél órás zenés est elején négy éves ittléte után úgy búcsúzott el intézete minden látogatójától és barátjától: Viszontlátásra… Rómában! Az illusztris vendégek között az olasz nagykövet-asszonyon kívül a francia és az izraeli nagykövetet is felfedeztem, ők a koncertet követő zártkörű fogadásra is meghívást kaptak. Sajnos akadt néhány hívatlan látogató is a teremben. Mivel nekik semmi esélyük sem volt a fogadásra is belógni, az ajándékcsomagokkal kárpótolták magukat. Mivel azokat ellenőrzés nélkül osztogatták a kijáratnál, néhányan többször is sorba álltak, így többünknek miattuk nem jutott búcsúajándék, hiába is regisztráltunk!

Szóljon hozzá!