ZETApress

hírportál

Múzeumba megy a suli

A Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) stratégiai megállapodásának ünnepélyes aláírására került sor tegnap a Magyar Nemzeti Galériában. A megállapodást a Múzeum részéről Baán László főigazgató, a BKF részéről pedig Vass László rektor írta alá.

Az együttműködés előzményeként 2008-ban indította a BKF a Szépművészeti Múzeum támogatásával Arts and business szakirányú továbbképzését, amelynek célja, hogy olyan szakemberek hagyják el a főiskola padjait, akik megtalálják a kapcsolatot a forprofit és a nonprofit vállalatok között és támogatni képesek a kultúrát ? tudatta Szalai Tamás sajtóreferens és tartalommenedzser. Fotóink Ámont Gellért felvételei.

? A jelenlegi megállapodás során a korábbi közös munkára építve a cél képzési, innovációs, kutatás-fejlesztési, pályázatszervezési és egyéb szakmai programok megvalósítása. A Múzeum tervei olyan progresszív szellemiséget jelentenek, mely messze túlmutat a hagyományos múzeumi feladatkörön. Az elkövetkező évek múzeumfejlesztése olyan új, az eddigiektől eltérő múzeumi feladatokat jelent majd, amelyhez szükség van a kulturális terület innovatív partnereire. A Főiskolával létrejött megállapodás elősegíti a megújulás lehetőségét, új prezentációs és kommunikációs elemek tervezésével ? fejtette ki Vass László, a BKF rektora.

? A Múzeum nagy múltra visszatekintő kultúramegőrző és -közvetítő tevékenységét ötvözve a Főiskola egyre növekvő ? nemzetközi elemekkel is folyamatosan bővülő ? gyakorlatorientált képzési palettájával, a nemzeti és egyetemes kulturális értékek megőrzéséhez kapcsolódó szakmai tevékenység fejlesztése és szakember-utánpótlása is könnyebben megvalósítható ? fogalmazott Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A korszerű technológiák művészeti és kulturális célú felhasználására irányuló Hazavihető múzeum-projekt keretében interaktív, multimédiás eszközök felhasználásával, a technológiai ipar kiemelkedő képviselőinek bevonásával, innovatív virtuális megoldások fejlesztésével ? a múzeum modern társadalomban betöltött meghatározó értékőrző szerepének hangsúlyozása mellett ? az információáramlás, a technika és a kultúra összekapcsolását tűzik ki célul.

Emellett a tervek között szerepel egy, a hallgatók kreatív energiáinak hasznosításán alapuló ún. Tech LAB létrehozása, amely a média design, a film, az animáció, az építészet, a grafika és a digitális műfajok területén, valamint más kapcsolódó területeken tesz ajánlásokat és old meg feladatokat a Múzeum érdekében. A LAB a tervek szerint workshopok szervezésével, szakmai mentorprogram bevezetésével, belső pályázatok meghirdetésével ad lehetőséget a különböző művészeti ágakban tevékenykedő alkotócsoportok kibontakozására. A két intézmény felelősséget érez a diplomás fiatalok jövőjéért, a magyar kultúra, a művészeti és művészetközvetítő képzés és szakma színvonalának megőrzéséért, ezért ennek érdekében ? korábbi sikeres szakmai kapcsolatuk folytatásaként és megerősítéseként ? hosszú távon, közös stratégiai elvek mentén kívánnak együttműködni.

Szóljon hozzá!