ZETApress

hírportál

Jane Godall a Majomházban

Teleki Géza lelepleléseFelavatták Teleki Géza antropológus, főemlős-kutató emléktábláját délben a Fővárosi Állat- és Növénykert Emberszabású Majmok Házában. Az eseményen részt vett Jane Goodall főemlős-kutató, az ENSZ békenagykövete is, akivel Teleki Géza csaknem 50 éven át dolgozott együtt a csimpánzok és a természet megmentésért.

A kutatónő az eseményen felhívta a figyelmet a természetvédelem ügyének és az abban dolgozók munkájának kiemelkedő szerepére, valamint a felnövekvő generáció tanításának fontosságára. Teleki Géza az elsők között csatlakozott Goodallnak a Gombe Nemzeti Parkban végezett kutatásaihoz, segítette és formálta az ott folyó munkát. Egész életét a csimpánzok szolgálatába állította, és azt vallotta, hogy az állatok és a növények megmentéséhez az emberi érzéseket kell mozgósítani. Önmagát nem tudósnak, hanem természetvédőnek tartotta. Egyik legnagyobb érdeme, hogy megalapította Sierra Leone első nemzeti parkját: a ma is látogatható Outamba-Kilimi Nemzeti Parkot.

Teleki élete végéig szövetségese maradt Jane Goodallnak az állatkísérletek elleni harcban, és jelentős érdemei vannak abban is, hogy a csimpánzok veszélyeztetett helyzetét nemzetközileg elismertté tette. Teleki Géza a történelmi Széki Gróf Teleki-család tagja, Teleki Pál unokája. Kolozsváron született 1943-ban, Amerikában nőtt fel, de élete legfontosabb évei Afrikához kötötték. Hatvanhárom év után települt vissza Magyarországra, tavaly hunyt el.

Godall a gorillákkalJane Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó munkáját 1960 júniusában kezdte el Tanzániában. Kutatásait a Gombe Nemzeti Parkban végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat, valamint ezek segítették, hogy újrafogalmazza az emberek és állatok közötti viszonyt. Goodall 1977-ben alapította meg a Jane Goodall Intézetet, amely folytatja a Gombé-i kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében. Az intézet széles körben ismert az új, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) környezeti nevelési világhálózatról, amelynek több mint kilencezer csoportja van a világ közel száz országában.

Goodall folyamatosan utazik, és előadásokat tart világszerte a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról. Folyamatosan arra ösztönzi hallgatóságát, hogy ismerjék fel személyes felelősségüket, és higgyenek abban, hogy életstílusuk megváltoztatásával és közösségi tettekkel képesek változásokat előidézni. A kutató ma és holnap 18 órakor Budán tart előadást a Csörsz utcai MOM Kulturális Központban, a kedd estit a Jane Goodall Intézet honlapján meg is lehet hallgatni! A programon bemutatják A remény magvai című magyar nyelven frissen megjelent kötetét is.

Szóljon hozzá!