ZETApress

hírportál

Kincsem parki fesztivál

Derby és Gasztroangyal Fesztivál a Kincsem Parkban. Július első hétvégéjén a lóversenysport és a gasztronómia találkozik. Évszázados hagyomány elevenedik meg július 3-5-én péntektől vasárnapig a Kincsem Parkban ? a Derby és Gasztroangyal Fesztivál szórakozást, kikapcsolódást és különleges ízeket kínál.

A rendezvényen idén először találkozik a tradicionális lóversenysport és a nagy múltú magyar gasztronómia. Az esemény hűen az Ízre, tétre, befutóra! szlogenhez semmihez sem hasonlítható izgalmakat kínál lóverseny futamaival, a fogadás- és a nyerés lehetőségével és az ország legkülönfélébb tájainak ízeivel. ? Idén a Gasztroangyal Fesztivál és a Derby egy közös, nagyszabású rendezvény keretében látja vendégül az érdeklődőket, amellyel nemcsak egy csodás hagyományt elevenítünk fel, hanem létrehozhatjuk a kora nyár egyik kiemelkedő és meghatározó gasztronómiai eseményét! ? mondta el Borbás Mária, a Gasztroangyal műsorvezetője.

A lóversenyzés egyszerre élmény és presztízs is. Versenyeket közel 300 éve, míg Derby-t az 1780-ban megrendezett Epsom Derby óta tartanak világszerte. E sport nemes és nagy hagyományokkal bír, ahol a győzelem erkölcsi és anyagi megbecsülést jelent. Hazánkban Gróf Széchenyi István kezdeményezésére indultak el a futamok a XIX. század elején. Száz évvel később vált a budapesti Kincsem Park a hazai lóversenysport központjává, amelyet Kincsemről, a csodakancáról neveztek el. Kincsem pályafutása alatt 54 versenyen indult el és győzött, ezzel a teljesítménnyel kiérdemelte, hogy a világ legsikeresebb versenylovaként emlegessék. A Parkban a névadó emlékére szobrot is állítottak. ? A magyar lóversenysport életében soha nem volt még ekkora jelentőségű esemény. Évtizedek óta külön időpontban tartják az ügető és a galopp Derby-t. A Derby és Gasztroangyal Fesztivál az első olyan rendezvény, amelyen a két versenyt egy hétvégén rendezik meg. Ez világviszonylatban is különlegességnek számít ? mondta el Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezetője.

A Derby a három éves angol telivérek és az ügetők legjelentősebb versenye. Július 3-5-én a Derby és Gasztroangyal Fesztiválon a közönség tehát a Kincsem Park történelmi környezetében élvezheti majd a nemzetközi szintű lóversenyfutamokat és a magyar konyhaművészet remekeit. A hagyományokhoz híven, szombaton az ügető-, vasárnap pedig a galopp futamokra kerül sor. Már péntek este a Lóverseny az éjszakában rendezvénnyel és Rúzsa Magdival elkezdődik a felkészülés a szombati 101. Magyar Ügető derbyre és a vasárnapi 93. Magyar Derbyre. Eközben a Gasztroangyalban már bemutatkozott régi és új ízeket kóstolhatja meg a közönség. Borászok, pálinkakészítők, termelők, gazdák és éttermek várják gazdag kínálatukkal az érdeklődőket ? tudatta Aradi Rebeka.

Szóljon hozzá!