ZETApress

hírportál

Sör mi több

Sör mi többÚj szezont nyit a Magyar Sörgyártók Sörszövetsége. Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros az MSSZ májusi szezonnyitó eseményén állt össze. A sörszezonnal együtt induló Sör mi több-eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt ? tudatta Csörgő Tímea.

? Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá ? ígéri Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. A májusi szezonnyitó eseményen, a sör és a gasztronómia egymásra találását ünnepelték a szövetség tagjai, valamint a hazai gasztronómiai sajtó és blogoszféra képviselői. A Villa Escában tartott ?sörlakodalom? négy tökéletes étel-sör párosítást vonultatott fel, a modern magyar gasztronómia jegyében, Lenk Zsolt séf, Vásárhelyi István sörgasztronómus és Szűcs Zsuzsanna, dietetikus szakértők közreműködésével. Az MSSZ nem titkolt célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az őt megillető helyére kerülhessen a magyar sörivók asztalánál.

Sört étkeink mellé?!

? A rengeteg különböző sörfajta közül minden fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas íz-élményeket adnak. Mindenféle ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt ? vallja Vásárhelyi István sörgasztronómus.

Mégis mit mivel?

Nem csupán snackekhez, vagy a főételekhez, hanem levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern felfogású desszertekhez is ajánlhatunk megfelelő sörfajtát. Lépjünk túl a sör-virsli és a sör-csülök klasszikus párosokon! A húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőségünk. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket választhatunk, vagy édes barna német duplabak-sört is kortyolhatunk egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. ? A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk és felfedezhetünk egy színes, illatos, zamatos új gasztro-világot! ? buzdít a szakértő.

És mi lesz a sörhassal?

? A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. Vagyis az, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 deciliter, míg a férfiak számára naponta legfeljebb 4 deciliter sör elfogyasztása ajánlott ? mondja Szűcs Zsuzsanna, az esemény dietetikus szakértője.

A Sör mi több és a nagyközönség első találkozása a Budavári Sörfesztiválon lesz. A szervezők reményei szerint az idei nyár a minőségi sörök, illetve hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében zajlik majd. Mind hasznos, érdekes, újszerű információk, mind izgalmas események tekintetében segítségére lesznek az érdeklődő és leendő sörfogyasztóknak, hogy megtalálhassák a saját kedvenc sör-gasztro párosításaikat.

Sör mi több közreműködői háttér

Vásárhelyi István szakközgazdász, gasztro-blogger (Sörbúvár blog), sörgasztronómus fontosnak tartja, hogy a sör elnyerje a méltó helyét a gasztronómiában, és a magyar fogyasztók szélesebb körben is megismerjék a sörök sokszínűségét, felismerjék és élvezzék a minőségi söröket. 7 éve foglalkozik behatóbban a sörökkel. Rengeteg sörstílust, sörfajtát kóstolt már, de vallja, hogy naprakésznek kell maradni, mert folyamatosan jönnek az új trendek, új komlófajtákat nemesítenek és nap mint nap megújul, formálódik a sörvilág. Nincs kedvenc söre. Az alkalom, ünnep vagy hétköznap, a napszak vagy az évszak, illetve a társaság vagy éppen a magány dönti el, milyen sörfajta épp a favoritja. Nem csak sört iszik. De ha sört iszik, mindenképp a különféle sörfajták legjobbjaiból választ.

Szűcs Zsuzsanna dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, Az Év Tudományos Dietetikusa 2009-díj birtokosa hat év cukorbetegek mellett szerzett klinikai tapasztalat után jelenleg az élelmiszeriparban dolgozik. Érdeklődési területe a túlsúly és a cukorbetegség mellett kiterjed a folyadékbevitellel (hidratáció), a sporttáplálkozással és az energiamentes édesítőszerekkel kapcsolatos kérdésekre is. Aktív szereplője nem csak a tudományos életnek, de az egészséges táplálkozás népszerűsítésének is. Számos a nagyközönségnek szóló cikk szerzője, oktatóprogramok résztvevője, szakcikkek, könyvek szerzője, lektora.

Lenk Zsolt séf, a Tanulj meg Főzni vezetője közel 20 éve dolgozik a vendéglátásban. A fél világot behajózta, legemlékezetesebb útja, alig 23 évesen, egy expedíciós hajón töltött 8 hónap volt, rengeteg kihívással és egy szigorú német séffel, akitől fegyelmet és szakmát tanulhatott. A Föld legeldugottabb szigeteit Svájc, Ausztria és folyami hajók követték, 2 évig konyhafőnökként dolgozott egy svájci folyami hajó társaságnál. Majd Ausztriában, egy 2 Michelin csillagos étteremben folytatta pályáját és tanulását. 2011-ben elindította a Tanulj meg Főzni Home Fun Dining és privát főző oktatást. Büszke rá, hogy 2012-ben részt vett az IKA erfurti szakács Olimpián, egyéni szakács kategóriában. A Villa Escával közel 2 éve dolgoznak együtt. Jelenleg sous-chefként dolgozik Budapest Fine Dining és vegán éttermében, a Babel Budapestben.

Schillinger Attila jogász, kommunikációs szakember, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója, a magyar söripar érdekvédelmi szervezetének vezetője. Az amerikai, angol és német sörpiacokon is megfordult kommunikációs tanácsadó vezetésével az MSSZ azon dolgozik, hogy elősegítse a hazai sörök versenyképességét, fejlessze a magyar sörkultúrát és népszerűsítse a mértékletes és felelős sörfogyasztást. Schillinger vezetésével a MSSZ első ízben indítja útjára a Sör mi több-rendezvénysorozatot, amely a sör és a modern magyar gasztronómia fogásainak párosításával a sör egy új arcát mutatja be a nagyközönségnek.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége

A vezető hazai sörgyártók érdek-képviseleti szervezete. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft, a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Zrt. négy magyarországi gyárban összesen 6,2 millió hektoliter sört termeltek 2014-ben. A sörgyárak közel 1700 főt foglalkoztatnak és beszállítóikon keresztül munkát adnak további 25 ezer főnek. Az MSSZ tagvállalatai 2014-ben 66,2 milliárd forinttal járultak hozzá a közteherviseléshez.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=w-_Z71Im3wM[/youtube]

Szóljon hozzá!