ZETApress

hírportál

Remény a falon

Pozitív szavakat festettek egy budapesti falra. 37 pozitív jelentéstartalmú szóval lett megfestve az I. kerületi Hegyalja út ? Mészáros utca találkozásánál látható téglakerítés. Az elhanyagolt falakon a Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek.

Az I. kerületi Hegyalja út ? Mészáros utca találkozásán lévő (a Déli pályaudvart a Kelenföldi pályaudvarral összekötő vasúti alagút bejárata feletti) mintegy 170 m2 felületű téglakerítés csaknem egy évtizede volt elhanyagolt állapotban. A korábbi sárgás vakolat színe elszürkült, a fal omladozni kezdett. A környék rendkívül forgalmas, így a környezetterhelés nyoma is évről évre nyomot hagyott a falon. Egész idén áprilisig, amikor a Poli-Farbe festékgyár és a Színes Város Csoport önkéntesei nekiláttak felújítani. A felületre másfél hét alatt új vakolat került, amelyre egyedi formák és pozitív jelentésű szavak lettek ráfestve.

? Tele van az életünk gazdasági, társadalmi és politikai nehézséggel, ezek mellett észre sem vesszük a környezetünk pozitív történéseit, a jó híreket ? mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója a fal ünnepélyes átadásán. Hangsúlyozta: olyan szavakat tártak a szervezők a nyilvánosság elé a falfelületen, amelyek összekötik, s nem szétválasztják az embereket. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a magyar emberek közös értékeire közös anyanyelvük segítségével hassunk, egymás segítésére és az összefogás jelentőségét hívjuk fel a figyelmet.

Mosoly, öröm, siker, egészség, harmónia, szeretet? ? csak néhány szó azok közül, amelyekkel a jövőben találkozni fognak azok, akik a környéken járnak. A szervezők azt remélik, hogy az új fal egyfajta helyi látványossággá és találkozási ponttá fog alakulni, a fal előtt közlekedő autósokban és járókelőkben jó érzést kelt a fal látványa a hétköznapokban.

? A kezdeményezésünk akkor éri el a célját, ha ezek a szavak és a mögöttes tartalom újra a hétköznapi beszéd részévé válik, s a kerületben élők büszkék lesznek arra, hogy Magyarország első pozitív fala náluk valósult meg ? mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára. Hozzátette: a felület a MÁV tulajdonában áll, amely évek óta példaértékűen segíti a Színes Város munkáját, és az egyik első olyan szervezet volt, amelyik szakmai partnerként hosszú távon mellénk állt.

Magyarország első pozitív falát a Színes város mozgalom önkéntesei mellett Kozák Danuta többszörös olimpiai bajnok kajakozó, Varga Antal I. kerületi alpolgármester és Szabó Antal ügyvezető igazgató adta át a nagyközönségnek. Az utolsó szó, amely felkerült a falra, a REMÉNY, ezzel is erősítve a fal által közvetíteni kívánt üzenetet. Danuta jelenlétével kívánta felhívni a figyelmet arra, hogy a sport is érték, amely számtalan esetben erőt és összetartozást kelt az emberekben, örömforrás, amely pozitív gondolatokat közvetít, függetlenül attól ki milyen hétköznapi gondokkal küzd. A sportéletben csakúgy, mint a hétköznapi életben szükség van arra, hogy pozitív gondolatokkal segítsük át egymást, erőt merítsünk, amelynek köszönhetően kitartásunk és akaraterőnk elkísér a kitűzött cél eléréséig.

A Poli-Farbe hazánk meghatározó festék- és vakolatgyártója, évek óta szervez jótékonysági programokat, amelyeknek köszönhetően az országszerte többek között óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények falai szépültek meg. A bócsai székhelyű vállalat 23 esztendeje tevékenykedik, 100% hazai tulajdonban van. Mintegy 226 embernek ad munkát. A Poli-Farbe a Magyar Olimpiai Bizottság arany fokozatú támogatója, 2014. szeptember 3-án a Parlament Felsőházi Termében a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Gazdaságért Nívódíját is átvehette. A Színes Város Csoportot Megyeri András 2008-ban azzal a céllal alapította, hogy minél több kortárs, társadalmi kérdésekre reflektáló műalkotás szülessen Magyarország közterületein. A csoport az elmúlt években közel 40 falfelületet szépített meg, vagy újított fel országszerte.

Szóljon hozzá!