ZETApress

hírportál

Rákóczi útra kél

Indulásra kész a MÁV-START új Rákóczi-mozdonya! A csíksomlyói búcsúba közlekedik először az erdélyi fejedelem előtt tisztelgő díszes jármű május 22-25-e között. Ünnepélyes keretek között mutatta be délelőtt, a Nyugati pályaudvaron a MÁV a csíksomlyói pünkösdi búcsúba közlekedő Rákóczi-mozdonyát.

A II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem arcképével és jelmondatával díszített jármű avatásán versek, kuruc dallamok és énekek hangzottak el, majd a vasúttársaság és a Kárpát-európai Utazási Iroda vezetői a mozdony matricázására kiírt ötletpályázat nyertesét és gyermek különdíjasát köszöntötték. II. Rákóczi Ferenc életrajzát Gáll Péter ismertette. Fotóink Lantai József felvételei. A Rákóczi-mozdony Pünkösd után tovább robog.

A MÁV ? idén a Kárpát-európai Utazási Irodával együttműködve ? évről-évre össznemzeti zarándokvonatot közlekedtet a csíksomlyói búcsúba. A Csíksomlyó Expressz ? Székely Gyors nevű szerelvényt vontató mozdony rendre történelmi témájú díszítést kap. Idén az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál mottóval közlekedik.

A MÁV-START által biztosított, most bemutatott TRAXX típusú mozdony idén a korábbiaktól eltérően a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is, a Wass Albert regény-helyszínén (Désen), Wesselényi Miklós városán (Zsibón) és Károli Gáspár szülőhelyén (Nagykárolyon) keresztül. A díszes jármű pünkösdi búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele.

A Nyugati pályaudvar Királyi várójában és 10. vágánya előtt megtartott avatón Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, valamint Mező Tibor és Petrus György, a Kárpát-európai Utazási Iroda vezetői méltatták a vasúttársaság új büszkeségét. Az utazási iroda által a mozdony felmatricázására kiírt ötletpályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós-grafikus munkája nyerte, különdíjban pedig egy saját rajzával pályázó kisfiú: Németh Márk részesült. Mindketten a helyszínen vehették át jutalmukat. A mozdonyavatót kulturális műsor ? Bakoss Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze előadásában Petőfi Sándor- és Juhász Gyula-versek, Béke Csaba tárogató-, duda-, lantművész és énekmondó kuruc dallamai, valamint a szolnoki MÁV-Gépészet Járműjavító Férfikar énekei ? tette még ünnepélyesebbé.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Búcsú az Urániában | ZETApress

Szóljon hozzá!