ZETApress

hírportál

15. Millenniumi Díjátadás

Semmelweis Orvostörténeti MúzeumA Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ, az S?39 Hybrid Design Manufacture (korábban: Szövetség ?39), a Snétberger Zenei Tehetség Központ és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOM) kapott Millenniumi Díjat tegnap délután a Parlament Felsőházi Termében.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt.

Az azóta eltelt években a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi hatóságai ? csakúgy, mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) ? változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel valósították meg a közösen vállalt célkitűzést: az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését. Kezdetektől célul tűzte ki az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel, az ugyancsak 2000-ben alapított Millenniumi Díjával.

Az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben, azaz az ember minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú korunk világában ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén. A világnap budapesti ünnepségén ? amelyet ebben az évben a magyar szabadalmi rendszer létrejötte, az 1895. évi XXXVII. törvénycikk megalkotása 120. évfordulója alkalmából az Országház Felsőházi Termében tegnap délután rendeztek ? került sor a 2015. évi Millenniumi Díjak átadására.

A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke alapította a magyar millecentenárium évében, 2000-ben a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére. A szellemi tulajdon világnapja alkalmából rendezett eseményt Dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Dr. Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára, Dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke és Jesper Kongstad, az Európai Szabadalmi Szervezet igazgatótanácsának elnöke, a Dán Szabadalmi és Védjegyhivatal elnöke köszöntötte tegnap délután.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kiállítás a stresszről | ZETApress

Szóljon hozzá!