ZETApress

hírportál

Megújult a Gát utcai József Attila Emlékhely

József AttilaMa déli fél 1-kor Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter, Bácskai János ferencvárosi polgármester és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója adta át a költő ferencvárosi szülőházában, a Gát utca 3-ban található megújult József Attila Emlékhelyet. A szalagátvágást követően Attila álma: libasült és kugler (minyon) került terítékre.

A Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban ? József Attila Terv I. ütem elnevezésű uniós projekt keretében 674 millió Ft összegből felújított Gát utcai épületben Ferencváros Önkormányzata 53 millió forintot fordított ? saját költségvetésből ? a József Attila Emlékhely kialakítására. Az átadót a József Attila mindenkinek és a József Attila mindenkié jelmondat szellemében valósították meg: az önkormányzat kulturális misszióként megfogalmazott célja, a József Attila-kultusz széle körű építése és terjesztése.

Ebből az alkalomból az önkormányzat felkérésére 14 kortárs költő készített Ünnepi szonettkoszorút József Attila: Hazám című verse utolsó szonettjének soraira. A szerzők: Dobai Péter, Zsillé Gábor, Oláh János, Lackfi János, Tóth Krisztina, Lanczkor Gábor, Térey János, Zalán Tibor, Tőzsér Árpád, Mezey Katalin, Szálinger Balázs, Erdős Virág, Lázár Balázs, Rózsássy Barbara. A szonettkoszorút először április 11-én, a Nemzeti Színház színészeinek: Gerlits Réka, Bakos-Kiss Gábor és Mátyássy Bence előadásában hallhatta a közönség. Az esemény házigazdája Jordán Tamás, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész volt. A zenei élményről Kokas Katalin hegedűművész és 7 éves kisfia, Kelemen Gáspár György gondoskodott. (Kokas Ferenc oboaművész, Gáspár nagypapája a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola igazgatója.)

A helyszínre érkezőket a ferencvárosi József Attila Általános Iskola tanulói által készített, embernagyságú, gipszkartonra festett József Attila-versillusztrációk fogadták, amelyeket az ünnepi műsorban elhangzott költemények (Kedves Jocó! Tiszta szívvel, Hazám, íme, hát megleltem hazámat és a Kertész leszek) ihlettek. A költő szülőházában az önkormányzat az eddiginél nagyobb területet biztosított az emlékhely számára, illetve megteremtette a lehetőségét annak is, hogy egy, a XXI. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő oktatási célú, de a kulturális turizmusra is méltán számot tartó élménykiállítás várja az érdeklődőket. A korábbinál korszerűbb, József Attila hagyatékára épülő, mozgássérültek, siketek, nagyothallók és vakok számára is akadálymentesített emlékhely összesen 120 négyzetméteren fogadja a látogatókat.

A kiállítótér 20 négyzetméterrel bővült, és mód nyílt egy 50 négyzetméteres, akadálymentes fogadótér kialakítására is. A kiállítás fő attrakciója a költő egyetlen tárgyi hagyatéka, az órája köré épül. A kör alakú interaktív tábla az életműből az idő motívumát, a valóságos és a költői lakozás színhelyeit dolgozza föl. A koncepció a piacon létező legjobb minőségű anyagok és eszközök felhasználásával valósult meg. Ilyenek a víztiszta, hajlított plexiinstalláció; az energiatakarékos, vezérelhető, állítható fókuszú, vetítésre is alkalmas lámparendszer; a magas színvonalú, átvilágítható felületű printvásznak és az interaktív felületek: Ferencváros bemutatása a költő lakhelyeinek megjelölésével, közös fotó készítése választható József Attila-portréval, amelyhez egy verssor jár ajándékba a látogatónak búcsúzóul. A megújult emlékhely keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 órától 17 óráig várja a József Attila-rajongókat.

Ferencváros Önkormányzata március közepén József Attila mindenkiNET címmel online videópályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy a Költészet Napjához közeledve minél több fiatal olvasson, szavaljon, énekeljen, hallgasson és like-oljon József Attila-verset. A felhívás elsősorban a hazai és határon túli magyar középiskolásoknak szólt, de nyitott volt mindenki számára, aki 2015. április 11. előtt nem töltötte be a 32. életévét. Két hét alatt több mint 11 ezer látogatója volt az oldalnak, 58 érvényes és magas színvonalú pályázat érkezett. A videópályázat nyertes filmjét az ünnepi megnyitón vetítették le.

József Attila mobilapplikációs séta is készült erre az alkalomra, amely a költő ferencvárosi kötődései közül 3 helyszínt jelenít meg. A tervek között szerepel a séta tovább-bővítése. Az érdeklődők már az ünnepélyes átadást megelőzően ? vezetett helytörténeti sétán ? megismerkedhettek azokkal a ferencvárosi helyszínekkel, melyek József Attila életében szerepet játszottak. A költő születésének 110. évfordulóján Ferencváros több napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepelt: versszínházi monodráma Turek Miklós előadásában, mely József Attila utolsó, elképzelt éjszakáját mutatja be a költő műveinek megidézésén keresztül, a Katáng zenekar gyerekeknek szóló koncertje, versillusztrációs gyerekrajzok kiállítása, az immár 3. alkalommal megrendezett versfesztivál, a Kaláka együttes József Attila-műsora, Költészet napi Cimbora játszóház.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mammut a Rózsában | ZETApress

Szóljon hozzá!