ZETApress

hírportál

Borút a Dél-Balatonnál

A Dél-balatoni Borút Egyesület nagyszabású borbemutatót tartott. Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Dél-balatoni Borút Egyesület, valamint a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület szezonnyitó, borbemutatóval egybekötött üzleti találkozója − tudtuk meg a szervezőktől.

A Dél-balatoni Borút Egyesület a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülettel immár harmadik éve együttműködve, nagyszabású rendezvényt tartott tegnap ezúttal a rádpusztai Gasztro és Élménybirtok nemrégiben átadott rendezvényházában, ahol a dél-balatoni régió szinte valamennyi borásza képviseltette magát. A rendezvény célja az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére, ezzel együtt a régió borainak kiváló minőségére.

A déli Balaton-part nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Azonban az egységes fellépést szorgalmazza az a tény, miszerint egyes balatoni vendéglátóipari egységek borkínálatában ? sok esetben − más borrégió tételei sorakoznak fel, noha a térség adta lehetőségek, ezzel együtt a balatoni borok minősége épp ennek ellenkezőjét indokolná. Ezt a tényt igazolják a dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerései is.

A rendezvény fővédnöke Witzmann Mihály országgyűlési képviselő volt. Fekete Tamás, a Balatonföldvári Turisztikai Egyesület alelnöke köszöntőbeszédében felvázolta a rendezvény küldetését. ? A Balaton régió nagyon szerencsés helyzetben van, hisz a dél-balatoni borral, a helyi termékek egyik zászlóshajójával kiváló, sokszorosan elismert és minősített terméket tud ajánlani a helyben élőknek és a hozzánk látogatóknak egyaránt ? mondta Fekete Tamás. Ezt követően Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt. ? Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy tanúi lehetünk a dél-balatoni régió borászatai összefogásának, aminek alapja nem más, mint a közös cél, hogy a régió borait együttes fellépéssel méltassák és tegyék ismertté ? hangsúlyozta az elnök. A borok bemutatását követően a ?szakmai? média és a gasztronómia képviselői a borászokkal való személyes beszélgetés keretében egyeztethettek a régiót érintő kérdésekről.

A Dél-balatoni Borút Egyesület

A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki és vissza-visszatérően ellenőriznek a Dél-balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson ? pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben ? várják a borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat.

III. Borbemutató és Üzleti Találkozó borászatai: AX & AX Borászati Kft. ? BB Chapel Hill ? Bujdosó Pincészet ? Buzás Szőlőbirtok ? Buzássy Pincészet ? Rádpuszta Szőlőbirtok ? Fáncsi-hegyi Pince ? Garamvári Szőlőbirtok ? Gutman Borpince ? Hujber Pince ? Ikon Borászat ? Katona Borház ? Kislaki Bormanufaktúra ? Konyári Pincészet ? Koltai Pincészet ? Légli Szőlőbirtok ? Országh Pince ? Podmaniczky Pincészet ? Pócz Pincészet ? Szt. Kristóf Pince ? Topos pince ? Veszprémi Pince.

Szóljon hozzá!