ZETApress

hírportál

22. Könyvfesztivál áprilisban

Könyvfesztivál fölülnézetbenA 220 éves magyar könyvkultúra áll a 413 programot felvonultató XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál középpontjában; az április 23-a és 26-a között tartandó rendezvény díszvendég írója az amerikai Jonathan Franzen lesz ? tudtuk meg délelőtt a Millenáris D-épületében.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az Osztovits Leventéről elnevezett előadóteremben emlékeztetett arra, hogy az idén nem egy díszvendég ország áll majd a középpontban, hanem megemlékeznek a 220 éves szervezett magyar könyvkultúráról, ugyanis 1795-ben alapították a MKKE első jogelődjét, a Pesti Könyvárusok Grémiumát, a Pester Buchhandler Gremiumot. Felidézte, a magyar könyvkereskedelem meghonosítói német anyanyelvűek voltak, ugyanakkor szervezet elnöke a magyar Kiss István lett.

A magyar könyvkultúra történetét egy 100 négyzetméteres standon idézik fel, ahol az Országos Széchényi Könyvtár kamarakiállítást is szervez a szakma legendás cégeiről, tulajdonosairól, fejlődéstörténetéről. Az évfordulóhoz kapcsolódva számos szakmai rendezvényt tartanak, például konferenciákat a legaktuálisabb kérdésekről, így a könyvkereskedelem átalakulásáról, a digitális kor lehetőségeiről, illetve a piaci alapon működő könyves ágazatban az állami szerepvállalásról ? hangsúlyozta Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke. A könyvfesztivál alkalmából Budapestre érkeznek a világ könyvkultúráját meghatározó két szervezet, az International Publishers Association és a Federation of European Publishers vezetői, akik közös szakmai konferenciát tartanak.

A díszvendég írót új magyar nyelvű kötet várja, a fesztiválra jelenik meg a Diszkomfortzóna című önéletrajzi írása, amely többek között megmutatja, mi vezette őt az irodalomhoz, az íráshoz ? jelentette be M. Nagy Miklós, a Jonathan Franzen életművét gondozó Európa Könyvkiadó igazgatója. Kiemelte, a Javítások, a Szabadság című művek szerzője kapja az idén a Budapest Nagydíjat, a laudációt Háy János író tartja. A kiadó vezetője Franzent fenegyereknek, az Egyesült Államok első számú írójának nevezte, az új amerikai nagy-regény megalkotójának, akinek jelentőségét mutatja, hogy szerepelt például a Time magazin címlapján is. Elhangzott továbbá, hogy mintegy félszáz külföldi író érkezik a fesztiválra, Magyarországot pedig félezer alkotó képviseli. Eljön például Daniel Kehlmann, a kortárs német irodalom egyik csodagyereke, akinek több kötete magyarul is olvasható a Magvető Kiadó révén, így például a 46 nyelvre lefordított A világ fölmérése, A Beerholm-illúzió, valamint a legutóbbi F című munkája.

2016. áprilisban Szlovákia lesz a fesztivál díszvendége, az országot az idén többek közt Pavel Vilikovsky és Pavol Rankov képviseli ? mondta el Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója. Az idén is megrendezik az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre 19 országból jönnek alkotók. Hazánkat Mán-Várhegyi Réka képviseli, akinek első kötete Boldogtalanság az Auróra-telepen címmel tavaly jelent meg. A rendezvényhez először csatlakozik a Kis Könyves éj nevű esemény, amely során a látogatókat a fesztivál pénteki napján éjjel is nyitva tartó irodalmú profilú könyvesboltok várják.

A 413 program között több társművészeti produkció lesz, ezenkívül az idén is megszervezik az Irodalom jelmezben című vetélkedőt általános és középiskolások számára. Ennek keretében gyerekek kedvenc olvasmányaik hőseinek jelmezébe bújva adnak elő jeleneteket a fesztiválon. A gyerekkönyvek most is az úgynevezett Gyermek(b)irodalomban kapnak helyet, ahol szintén számos programot terveznek, például bábelőadásokat, koncerteket, közös énekléseket.

A sajtótájékoztatón tévériporteri kérdésre az MKKE vezetősége elmondta, hogy a Pécsi Direkt Kft. (Alexandra Kiadó) felszámolásának kezdete nem érte váratlanul a könyvszakmát, ám a könyvkereskedelmet ez a folyamat nem érinti, noha a cég pénzügyi megroppanását előidéző problémák továbbra is fennállnak az ágazaton belül. Kocsis András Sándor (Kossuth Kiadó) szerint az Ulpius-ház Könyvkiadó kérte csődvédelmi eljárás viszont meglepte a szakmát, noha gyakorlati hatással nem lesz rá. A történtek intő jelek lehetnek mindenki számára, hiszen rámutat arra, mit jelent például az agresszív expanzió, a felelőtlen készletgazdálkodás.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 22. Könyvfesztivál holnaptól | ZETApress

Szóljon hozzá!