ZETApress

hírportál

Mária-kép a Bazilikában

Máriapócsi Szűz Mária-kegyképMa és holnap a budapesti Szent István-bazilikában lesz látható a máriapócsi Szűz Mária-kegykép, ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek mutat be ma este 6-kor szentmisét ? tudtuk meg a hajdúdorogi honlapról.

A kép bemutatásával a helyi görög katolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulóját ünnepelve indult országjáró körútra a Hajdúdorogi Egyházmegye. A tizenhat állomásból álló körút múlt vasárnap indult Máriapócsról, ahová a kegykép várhatóan március 24-én kedden érkezik vissza. Budapesten ma éjszaka virrasztást tartanak, majd holnap előadás hangzik el a kegyképről, amellyel ezt követően Győrbe indulnak tovább. A ma-holnapi program:

14:30 A kegykép érkezése a Szent István-bazilika elé a Zrínyi utcán a Széchenyi István térről
15:00 Processio, a kegykép elhelyezése a Bazilikában
15:30 Paraklisz, vezeti Kocsis Fülöp püspök
18:00 Római katolikus szentmise, celebrálja Erdő Péter bíboros érsek
22:00 Nagy esti zsolozsma
00:00 Éjféli zsolozsma
01:00 Rózsafüzér és virrasztás
06:00 Utrenye
08:00 Előszenteltek liturgiája, vezeti Kocsis Fülöp püspök
10:30 Kapin István előadása a máriapócsi kegyképről
11:00 Trithekti imaóra
12:00 A kegykép továbbindul Győrbe

A világhírű ikon története 1676-ban kezdődött, a Szűz Máriát és Jézust ábrázoló képet ? fogadalomból ? a török rabságából szabadulása emlékére készíttette Csigri László máriapócsi bíró. A görög katolikus egyházközségnek adományozott képet később az akkor még kis pócsi fatemplomban helyezték el. Egyházi leírások szerint a hívek 1696. november 4-én liturgiavégzés közben vették észre, hogy a kegyképen Mária szeméből könnyek hullnak. Ezután I. Lipót király Bécsbe kérette a képet. A kegyképről három másolat készült, amelyek közül az egyik visszakerült Pócsra. A leírások szerint a pócsi másolatot eddig két alkalommal, 1715-ben és 1905-ben látták könnyezni.

Szóljon hozzá!