ZETApress

hírportál

Újraszületés a hamvakból

Bálint házi meghívóDr. Bistey Zsuzsa: Újjászületés a hamvakból című előadása lesz február 15-én vasárnap 15 órakor a Révay utcai Bálint Ház I. emeleti Maceszgombóc-termében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak ? tudtuk meg Máté Judittól. A témáról Kaló Jenő Budapesten készült videó-interjúja lentebb megtekinthető.

Dr. Bistey Zsuzsa, az Arkánum Alapítvány létrehozója klinikai pszichológus. Huszonkét évvel ezelőtt tért haza Magyarországra. Annak idején Amerikában, friss diplomásként azt érezte, valami űr van: a lélektan nélkülözi saját tárgyát, mert a lelket nem tekinti transzcendentumnak, csak biokémiai reakciók halmazának. Így jutott el Rudolf Steiner szellemtudományához, amelyet tanulmányozva felismerte, hogy ha a lélektan a szellemtudománnyal ötvöződik, akkor feltárul az a világ, amelyben értelmezhetővé válik az ember igazi természete, eredete, Földre érkezésének célja és jövője. Ezt a tudást folyamatosan elmélyítette és a gyakorlatban alkalmazza jelenleg is.

Az Arkánum Alapítvány egyik friss publikációja: Szeretettel, Ottó ? Otto Frank magyarul még ki nem adott levelezése. Anna Frank édesapja kiemelkedő emberi jellemmel viselte a családja elvesztését a II. világháborúban. A magas kort megélt férfit egész életében a megbocsájtás és a szeretet vezérelte, s a világ több országában is fiatalok tucatjaival állt levelezésben, akik hozzá fordultak tanácsért. Egy ilyen atyai kapcsolat bontakozik ki a Cara Wilson, amerikai zsidó lánnyal folytatott csaknem húszévi levelezésből.

Anna Frankhoz kapcsolódik egy svéd írónő, Barbro Karlén könyve, amely a megemlékezések méltó kötete, a Farkasordítás. A megdöbbentő könyv alcímében ez áll: karmabiográfia. Az 1957-ben, katolikus családban született svéd írónő gyerekkori rémálmaiban a második világháború borzalmait élte át, s idővel nyilvánvalóvá vált, hogy múlt és jelenlegi élete hogyan fonódik össze.

Egyedi történeteket tartalmaz a Titkok az autisták világából című könyv. Főszereplője Hilke Osika, svéd pszichológusnő, akinek öt gyerekéből három súlyosan autistának született. A publikált dokumentumok gerincét az édesanyának fiaival folytatott számítógépes levelezése adja, amelynek során a három súlyosan autista gyereke egy körülbelül tizenöt éve kifejlesztett módszer segítségével kifejezhette gondolatait. A könyvből nemcsak a forradalmian új terápiás módszer ismerhető meg, de az is kiderül, miként kapcsolódik a fiúk jelenlegi élete a II. világháborúhoz.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TMVW0nn42Ng[/youtube]

Szóljon hozzá!