ZETApress

hírportál

Herman Ottó a Parlamentben

Nagyszabású rendezvénysorozattal, parlamenti emléküléssel, tudományos konferenciával, valamint díjátadóval zárul a Herman Ottó Emlékév február 26-27-én csütörtök-pénteken az Országházban és a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ? tudatta Herczeg Dóra, Cabbage House.

A Kövér László házelnök fővédnöksége mellett megrendezett esemény egyszerre ünnep, tudományos fórum és pedagógus továbbképzés. A részvétel minden programon ingyenes, de előzetes online regisztrációhoz kötött. A Herman Ottó Emlékév ünnepi záró rendezvényei a Kossuth téren, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) árkádjai alatt kezdődnek, ahol Herman Ottó mellszobrát, Győrfi Sándor Munkácsy- és Magyar Örökség-díjas szobrászművész alkotását Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avatja fel, február 26-án 10 órakor. 2014-ben Herman Ottó halálának 100. évfordulójáról emlékezett meg az ország. A kormány azért döntött úgy, hogy a tavalyi esztendőt az utolsó magyar polihisztornak szánja, hogy a természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész, politikus ma is időszerű gondolatait népszerűsítsék az országszerte megrendezett több mint száz programon keresztül.

A Herman Ottó Emlékév kapcsán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: Herman Ottó szellemiségére, holisztikus látás- és gondolkodásmódjára szükségünk van a 21. században is. Az utolsó magyar polihisztor, az igényes hazai ismeretterjesztés egyik vezéralakja, örök érvényű és nagyon is aktuális jelentőségű példa arra, hogy megfelelő kvalitásokkal érdemes a polihisztorságra törekedni. Személye kiemelkedett korából, és már életében példaképül szolgált az utána jövő generációknak. Herman Ottó élete és munkássága aktuális üzenetet hordoz, hiszen példázza, hogy a szaktudományok sokaságának együttműködése képes csak megragadni az összetett, globális problémákat. Igazáért tudósként és politikusként is következetesen harcolt, nem félt az új utaktól, eredeti megoldásoktól sem. Sűrűn szót emelt a természettudományos ismeretek terjesztéséért, mert elvei szerint a természetben felismert harmónia társadalmunkat is képes jobbá tenni ? fogalmazott Fazekas Sándor. A miniszter kiemelte: Herman Ottó tudományos munkásságában és a parlamentben egyaránt szenvedélyesen védte a magyarság természeti és kulturális értékeit.

Az Országház Felsőházi termében február 26-án 11:30-kor kezdődő emlékülésen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Fazekas Sándor miniszter, V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és Dr. Erdődy Gábor, az ELTE rektorhelyettese méltatja Herman Ottót és munkásságát, majd átadják a Herman Ottó-díjakat. Az Emlékév alkalmából készült plakettek szintén Győrfi Sándor alkotásai. Az utolsó magyar polihisztor életműve aktuális üzeneteinek legkiválóbb értelmezőit, hirdetőit, interpretálóit, a legjobb, holisztikus szemléletű szakembereket három kategóriában ismerik el. A Herman Ottó Polihisztor-díjjal, a Herman Ottó Mediátor-díjjal és a Herman Ottó Innovátor-díjjal jutalmazottak között kutatók és gondolkodók, az újféle szemléletet átadó pedagógusok, és gyakorlati megvalósítók lesznek. A magas presztízsű, szakmailag megalapozott, országos díjakra érdemes jelöltekre hét fős jelölőbizottság ? a konferencia tartalmi bizottsága, az Emlékév kuratóriuma, továbbá a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Környezetügyi Intézet delegáltjai ? tesz javaslatot a földművelésügyi miniszternek. Az Emlékév lezárásakor átadott díjjakkal a szervezők szeretnék ráirányítani a figyelmet azokra a tudósokra, kutatókra, közéleti személyekre, akik méltó módon, Herman Ottó életművének üzenetét mindennapjaikban való megélésével tettek és tesznek sokat egy jobb világért.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6F_KwlDP2hg[/youtube]

A parlamenti emlékülésen tartott díjátadót követően méltatásokkal kezdődik az Emlékév szakmai szempontból legjelentősebb eseményének ígérkező Herman Ottó polihisztor munkássága, hatása című konferencia is a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Nemzeti Környezetügyi Intézet és a Független Pedagógiai Intézet szervezésében létrejövő eseménysorozat fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A konferencia védnökei: Fazekas Sándor, miniszter, Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dr. Erdődy Gábor, az ELTE rektorhelyettese, Dr. Kemecsi Lajos, a Magyar Néprajzi Múzeum Főigazgatója és Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. A konferencia témája Herman Ottó személyének mai szempontok szerinti megítélése, élete, munkássága, polihisztorsága, számtalan tudományterületen máig tartó hatása, mindennek jelentősége a közoktatásban. A konferencia keretében plenáris előadásokra, műhelybeszélgetésekre (Herman Ottó Kávéház) vitaülésre és vélemény ütköztető színpadra egyaránt sor kerül.

A 26-án csütörtök délután kezdődő és 27-én pénteken egész nap folytatódó konferencia előadói között találjuk a védnököket, Réz András esztétát, kommunikációs szakembert, Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológust, Balázs Boglárka fül-orr-gégész főorvost, Gál Vilmos történészt, Novák Ferenc koreográfust, Baán László miniszteri biztost, Szinetár Csaba pókászt, Vida Gábor akadémikust, Csermely Péter biológust, hálózatkutatót, Laki Mihály közgazdászt. A rangos és sokszínű névsor is garancia arra, hogy Herman Ottó öröksége mentén beszéljünk a mai társadalmat is érintő fontos kérdésekről az Emlékév zárásaként.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=K_y-VPjbSIk[/youtube]

A szervezők célja, hogy a különböző tudományágak képviselői, illetve Herman Ottó tisztelői, követői, értői, találkozzanak és eszmét cseréljenek. Várják mindazokat, akik érdeklődnek a nagy tudós és mai hatása, valamely tudományága, vagy éppen a sokféle tudomány egymásra hatása iránt. Várják a pedagógusokat, akiket érdekel Herman Ottó személye, természettudományos, történelmi, nyelvi, honismereti munkássága vagy egyéb területen kapcsolódnak hozzá oktatási tevékenységükben. Számukra az esemény továbbképzésnek minősül. A részvétel minden programon ingyenes, de a szoboravató kivételével online regisztrációhoz kötött. A regisztrációs platform idekattintva található. A konferencia folyamatosan frissülő programjáról, valamint a különböző témák neves előadóiról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!