ZETApress

hírportál

Védjük meg Normafát!

Normafai télSportcentrum helyett természetvédelem a Normafán! kedden napvilágra került a Normafa tervezett átalakításainak környezetvédelmi hatásvizsgálata. A civil szervezetek és a helyben élő emberek véleményét is figyelembe véve a kerületi önkormányzat a természeti értékeket megőrző tájrehabilitáció mellett döntött ? tudatta Zanin Éva PR kommunikációs munkatárs.

A WWF Magyarország az elmúlt másfél évben önkéntesek bevonásával segített a Normafa természeti értékeinek felmérésében, valamint több egyeztetés, illetve terepbejárás során adott hangot szakmai álláspontjának. ? A párbeszédre való nyitottság és a felelős döntéshozatal jeleként értékeljük, hogy érveinket az Önkormányzat figyelembe vette a tervek előkészítése során ? mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A XII. kerületi Önkormányzat tegnap sajtótájékoztató keretében mutatta be a budai Normafa környékére elkészített Natura 2000 hatásvizsgálat eredményeit. A neves szakemberek bevonásával elkészült tanulmány a terület országosan is kiemelkedő természeti értékei mellett rávilágít a legfontosabb veszélyeztető tényezőkre ? többek között a becserjésedésre, a szárazodásra, illetve az intenzív emberi jelenlét hatásaira.

Pokorni Zoltán polgármester hangsúlyozta a Hegyvidékhez tartozó Normafa egyedülálló értékeit, amelynek fejlesztése során alapvető elv a kevesebb több. Elmondta, hogy az elmúlt másfél évben ? többek között a zöld civil szervezetekkel ? történt egyeztetései után elvetették a jelentős beavatkozásokkal járó fejlesztések koncepcióját. Nem épül a jövőben ülőlifttel támogatott és hóágyúzott sípálya a Harang-völgyben, illetve téli-nyári bob-pálya sem lesz a Normafán. Helyette a terület élőhelyeinek helyreállítása, az építészeti műemlékek megmentése és a gyalogos turizmus céljait szolgáló infrastruktúra korszerűsítése kerül a fejlesztés középpontjába. Az úthálózat átalakításával a terület több irányból is jobban megközelíthető lesz, ami csökkenti a Normafa egyes részeinek túlterheltségét.

? Elismerésre méltó pozitív fordulatnak tartjuk, hogy a korábban felmerült sportcentrum fejlesztés helyett a természetvédelem és a hagyományos természetjárás szempontjai kerületek előtérbe ? mondta Gálhidy László. ? A Normafa élővilága, tájképi értékei országosan is egyedülállóak, amelynek kezelése nagy felkészültséget kívánó, összetett feladat. Egyetértünk azzal is, hogy az Önkormányzat az erdők kezelésében a Pilisi Parkerdő által bevezetett ún. szálaló gazdálkodást kívánja folytatni, illetve az erdei élővilág számára létfontosságú holt faanyag egy része is a területen maradhat. Szintén indokoltnak tartjuk a gyepterület szakszerű kaszálásának újbóli rendszeresítését ? foglalta össze a programvezető. A WWF Magyarország bízik abban, hogy a Normafa rehabilitációja a város és a természet együttélésének iskolapéldája lesz, európai szinten is!

Szóljon hozzá!