ZETApress

hírportál

Pezsgő turizmus a Sajtóházban

Dr. Elek Lenke a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának elnöke, Kőhalmi Dezső és a szakosztály vezetősége év végi pezsgős koccintásra hívta a MÚOSZ újságíróit, így engem is december 7-én vasárnap 14 órára a Vörösmarty utcai Sajtóházba ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától.

Az egyik I. emeleti összenyitott terem teljesen megtelt újságírókkal. A konferenciát a szakosztály elnöke nyitotta meg, majd felkérte Dr. Ruszinkó Ádámot, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkárát, hogy pontos, kivetített adatokkal mutassa be a magyar turizmus eredményeit: Tavaly kétmilliárd 338 millió euró volt a turizmus bevétele, idén további fejlődés mutatkozott, bővültek a piaci lehetőségek, például az orosz piac is. Az államtitkár-helyettes felvázolta a 2015. év stratégiai céljait. Ezekből kiemelhető a vidék-, a fürdő-, a vendégkör fejlesztése, az orvosi szolgáltatáson alapuló gyógyturizmus. Népszerűek a lovas túrák, a kerékpáros természetjárás, a zarándokutak, a minősített gyógyhelyek. Az államtitkár-helyettes előadása befejeztével kérte az újságírók segítő együttműködését.

Ezután Kovács György, a Pezsgő Pincészet Kft. ügyvezető-igazgatója Törley József pezsgőgyárosról és a Törley-pezsgőről beszélt az újságíróknak. Elmondta, Törley József kiváló üzletember volt. Hamar nagy hírnévre tett szert, amit nem csak a kiváló pezsgőjének köszönhetett. Elsők között ismerte fel a reklám fontosságát. Teherautói folyamatosan szelték az utakat, amelyeket cége nevével, emblémájával látott el, így megteremtette az első reklámhordozókat az országban. Pezsgőjének plakátjait a kor legkiválóbb grafikusművészeivel terveztette.

Törley minőség iránti elkötelezettségét mi sem mutatja jobban, mint egyik jelmondata: Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt. A Törley Pezsgőgyár 1890-ben már 300 ezer palack pezsgőt készített, az 1896-os Millenniumi ünnepségek keretében Ferenc József osztrák császár és magyar apostoli király magyar nemesi címet adományozott a pezsgőgyárosnak. 1905-ben az évi termelés már megközelítette az egymillió palackot. A gyárat Törley halála után testvérei és azok fiai örökölték. 1910-ben a termelés meghaladta az évi kétmillió palackot. 1949-ben a gyárat államosították. A gyártás 1951-ben megindult, az ország egyetlen pezsgőgyára a Törley lett az Unicum Likőrgyár felügyeletével. A Törley pezsgő népszerű lett külföldön is, különösen a Skandináv országokban, elsősorban Svédországban.

A történelem nagy sztárjai, például: Ferenc József, Gróf Széchenyi István, Bonaparte Napóleon, Sir Winston Churchill mind szerették ezt a gyöngyöző italt. Napóleon így nyilatkozott: Nem tudok pezsgő nélkül élni, amit a győzelemnél megérdemlek, a vereségnél pedig szükségem van rá. Sir Winston Churchill kedvenc itala a Pol Roger Champagne volt. Szerinte egy-egy pohár biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a legnehezebb helyzetekből is megtalálja a kiutat. A Champagne a jókedv előidézője. A figyelem fokozódik, a fantázia meglódul, az elme sokkal gyorsabb lesz.

A pezsgőhöz ínyenc, egyedi cukrásztermékeket kínált Lajos Mary ceglédi cukrász, aki külföldi mesterkurzusukon tanulta fantasztikus receptjeit. Az újságírókat is kínálta kaviáros, áfonyás, gesztenyepürés, eperszemes édességekkel. Örülök, hogy részt vehettem a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály év végi programján Dr. Ruszinkó Ádám államtitkár turisztikai elemzésén, a Törley pezsgő bemutatásán. A magyar turizmus fejlesztése szívügyem, de úgy tudom kormányprogram is. Mi újságírók sokat és még sokkal többet tehetünk érte! ? fejezte be aranytollas újságírónk a tudósítást.

S miért hagyatkoztam a kolléganő beszámolójára ahelyett, hogy magam írtam volna meg az elhangzottakat? ? Mert vele ellentétben engem elfelejtettek meghívni, magam viszont hívás nélkül sehová sem megyek! Annyi baj legyen, mint a második bekezdésben olvashattuk, nélkülem is sokan voltak a tegnapi potyapezsgőzésen. Remélem, mindegyikük hasonló részletességgel beszámol majd a hazai turizmus és a dél-budai pezsgőgyár helyzetéről!

Szóljon hozzá!