ZETApress

hírportál

Felvidékről a Libriben

Magyar idők a FelvidékenSimon Attila: Magyar idők a Felvidéken 1938-1945 című könyvét mutatják be holnap este 18 órakor a Lövőház utcai Mammut Bevásárlóközpont II-III. emeleti Libri Könyváruházában. A szerzővel Müller Rolf történész beszélget ? tudtuk meg Megyeri Zsuzsa Dóra PR menedzsertől.

Az 1938. november 2-án, a bécsi Belvedere palotában kihirdetett első bécsi döntéssel Magyarország 11 927 négyzetkilométernyi területet, Szlovákia és Kárpátalja déli, főleg magyarok lakta határsávját kapta vissza Csehszlovákiától. A visszacsatolást követő ellentmondásokkal terhes időszak ? a felvidéki magyar idők ? mindezideig nem lett rendesen kibeszélve, ráadásul a Felvidék történetének ezen viharos hat és fél esztendejéről igen keveset tudunk. Egyrészt azért, mert akik átélték az 1938-1945 közötti eseményeket, nem mondták, nem mondhatták el történeteiket, másrészt a történetírás ? magyar és szlovák részről egyaránt ? elfeledte a témát, a rendszerváltás előtt ugyanis egész egyszerűen nem volt divat foglalkozni vele.

Többek között ezért számít Simon Attila kiegyensúlyozott és alapos elemzése hiánypótló munkának, mely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző saját kutatásaira és a fellelhető szakirodalomra támaszkodva nyújt betekintést a Felvidék történetének e különös ? és sok szempontból tragikus ? időszakába, és bemutatja a társadalmat érintő viharos változásokat. Az élvezetes stílusban megírt tanulmányból megtudhatjuk milyen hatással volt a politika az átlagemberek mindennapjaira, és olyan érdekességekről is olvashatunk, hogy milyen akadályokat kellett leküzdeni a felvidéki focicsapatoknak, miután újra a magyar bajnokságban szerepelhettek, miként tervezte a nyugdíjasok városává alakítani Kassát a magyar kormányzat, és azt is, hogy milyen lett volna, ha kiszabadul a palackból a felvidéki szellem.

Szóljon hozzá!