ZETApress

hírportál

Annie Budapesten

Anna Karenina lányaLévai Katalin: Anna Karenina lánya című legújabb könyve a minap jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában. Bemutatója tegnap este volt a Szent István körúti Örkény István Könyvesbolt földszintjén. A szerzővel Reményi József Tamás, a könyv szerkesztője beszélgetett, a könyvből Horváth Lili Jászai Mari-díjas színművésznő olvasott fel részleteket.

Anna Karenina, Lev Tolsztoj tragikus sorsú főhősnője költött alak, másfél százada mégis velünk él tovább, sok millió olvasó ember közös ismerőse. Most ismerősünkké lehet Annie is, aki szüleit vesztett árvaként a becsületes Karenin házában mindent megkaphat, ami egy felső körökben nevelkedő gyerek osztályrésze, ám átokként ül rajta anyja titka és emléke. Anna nem olyan ártatlan, zord és lelketlen férjéből kiábrándult szerelmes asszony, mint amilyennek az amerikai filmfeldolgozások beállítják, és a köztudat elfogadta. Ezt egyébként Németh László, a négylányos apa fordítása csak megerősíti, tudata alatt ő is feltétlen Anna-párti. Karenin korántsem szívtelen, zord, hisz vállalja a mostoha gyereket, státuszának és társadalmi rangjának foglya.

Lévai Katalin egy mai nő szemével gondolja végig a történetet és próbál, ha nem is igazságot tenni, de helyre tenni bizonyos hangsúlyokat. S teszi mindezt azzal, hogy Anna lányát, Annie-t elhozza Magyarországra a millennium évében s egészen Karenin haláláig nyomon követi sorsát, végigfuttatja életén a szörnyű élményt és felismerést, miben bűnös anyja és miben nem. Ez jeles változás, már nem bulvár szerelmes regény. A könyv akkor kezdődik, amikor Tolsztoj regénye véget ér és a megváltásra ? szerzője magával ragadó képzelete szerint ? idegenben, egy közép-európai városban, a millenniumi Budapesten talál rá. Anyaként ? és a női egyenjogúság bontakozó mozgalmának híveként.

Szóljon hozzá!