ZETApress

hírportál

Szellemvilág Újbudán

SzámítógépelésMint egy hete már jeleztük, Pernyéje a bőrünkbe égett címmel holnap délelőtt 10-től délután 17 óráig a Villányi úti Konferencia Központban az Arkánum Szellemi Iskola Alapítvány nemzetközi konferenciát rendez. Az egész napos program alcíme: Újraszületés a hamvakból ? a Holokauszt a modern szellemtudomány tükrében.

Szombat délelőtt 10 órától déli 12:30-ig a XXI. századi tudat fejlődésének fordulópontja a téma. A Holokauszt a modern szellemtudomány tükrében címmel Bistey Zsuzsa, az Arkánum Szellemi Iskola Alapítvány vezetője tart előadást. Ezt Barbro Karlén, a Farkasordítás című karmabiográfia Egyesült államokbeli szerzője követi Hogyan alakult az életem a Farkasordítás megjelenése óta eltelt 17 évben címmel.

A déli szünet után 14-től 17 óráig előbb A szellem átélt tüzes igazsága ? Előző élet a harmadik birodalomban ? egy autista emlékei és gondolatai a bűnről, megbocsájtásról, áldozatról, jövőről címmel Hilke és Erik Osika (Svédország, Vidar Klinika) előadását hallgathatjuk, majd Az emberi én és a gonosz találkozása a XIX-XX. században ? A nácizmus szellemi háttere címmel David Newbatt (Cairnlee House, Camphill Aberdeen, Skócia) előadása következik vetített képekkel.

A holnapi előadók életrajza

Hilke Osika 1937-ben született München közelében. Waldorf-iskolába járt, majd filozófiát, pszichológiát, teológiát és gyógypedagógiát tanult. Öt gyermeke született, közülük három súlyosan autista. 1967-ben Svédországba költözött. 1985-től a Vidar klinikán terápiatervezésben és zeneterápiában dolgozott. 2005-ben képesítést szerzett Támogatott Kommunikációból, azóta szabad praxisban foglalkozik zeneterápiával és támogató partner beszédképtelen emberek mellett. Az utóbbi években tanítja a Támogatott Kommunikációt. ? Olyan fogyatékkal születtem, amit autizmusnak neveznek. Azért képes vagyok gondolkodni és érezni, mint minden más ember. Viszont mozdulataimat nem tudom úgy irányítani, ahogy szeretném. Van egy sérülés az idegrendszeremben, ami magzati korban ért. Így beszélni nem tudok, írni viszont igen, ha valaki úgy nyomja meg a karomat, hogy érezni kezdem azt. De nem szabad, hogy ő irányítsa a karomat. Az én feladatom a Földön, hogy Krisztusról beszéljek. Mi, akik Hitler korában éltünk, képesek vagyunk alvásunk idején azoknak segíteni, akiket egykor halálra kínoztak. Így még ők is megtalálhatják Krisztust ? írta Erik Osika 2014. október 9én.

David Newbatt művész és tanár, aki különleges lélekápolást igénylő fiatal felnőttek Camphill közösségében él és dolgozik Aberdeenben, Skóciában. Elsősorban akvarellel, pasztellel és akrillal dolgozik. Az évek folyamán számos történetet illusztrált, így sok más mellett például Eschenbach Parsifálját, Olaf Asteson norvég legendáját és Goethe: Mese a zöld kígyóról és a szép liliomról című munkáját. Emellett megszállott falkép-festő. Már harminc éve tevékeny a brit szigetek Camphill közösségeiben ? elsősorban vizuális művészetek és a dráma-pedagógia területén. Különösen érdekli őt a festés szociális és terápiás hatása, azaz hogy a festés folyamata miként tud gyógyítóan hatni az emberi lélekben és a szociális életben. Rengeteget utazik. Előadásokat tart, művészeti műhelyeket szervez ? számos csoportban, iskolában és képzésben jelenlétével segíti a közösség kialakulását és életerős fejlődését. Munkájával és kiállításaival Nagy-Britannián túl jelen van egész Európában.

Barbro Karlén 1954-ben Svédországban született, foglalkozására nézve író, lovasrendőr, dresszázs-lovas és lovasoktató. Gyermekként Karlén irodalmi szenzációnak számított szülőhazájában, Svédországban. Tizenkét éves korától tizenhét éves koráig tíz kötetnyi verse és prózája jelent meg, hatalmas kritikai sikert aratva, amivel aztán gyorsan a bestseller listák élére került. Az őt körülvevő szokásos médiafelhajtás ellenére azonban csak legközelebbi családtagjai tudtak a fiatal Barbro belső megpróbáltatásairól, amelyek egy előző földi élet rettenetes emlékeiből fakadtak. Karlén kora gyermekkorától erős emlékeket hordozott magában abból az időből, amikor mint Anna Frank, a posthumus naplója által világhírűvé vált zsidó kislány élt a Földön. Élete történetét a Farkasordítás című könyvében egyes szám harmadik személyben mondja el, Sara Carpenter álnéven. A dráma főszereplőinek nevét megváltoztatták, ahogy a történet egyes apróbb részleteit is. Ezt az irodalmi eszközt Karlén azért vette igénybe, hogy életének traumatikus eseményeit képes legyen nagyobb objektivitással megközelíteni. Ettől eltekintve, ez az ő igaz élettörténete.

Szóljon hozzá!