ZETApress

hírportál

Szellemvilág a Villányi úton

KonferenciaplakátOktóber 25-én szombaton 10-től 17 óráig nemzetközi konferencia lesz Budán, a Villányi úti Konferencia-központban. Az Arkánum Alapítvány a Miniszterelnökség 2014-re, a Holokauszt Emlékév alkalmából kiírt pályázatán támogatást nyert több könyv kiadására, valamint az e könyvekhez kapcsolódó országos könyvbemutatóra.

Eddig a szombathelyi Agora Kulturális Központban, a szegedi zsinagógában, a győri zsinagógában és a budapesti MagNet Házban tartotta Dr. Bistey Zsuzsa, az Arkánum Alapítvány vezetője a Holokauszt Emlékév alkalmából kiadott könyveik bemutatóját. Ez utóbbin ma délután magam is részt vettem. Az egyik idei publikáció a Szeretettel, Ottó ? Otto Frank magyarul még ki nem adott levelezését tartalmazza, melyet június közepén mi is bemutattunk. Anna Frank édesapja kiemelkedő emberi jellemmel viselte a családja elvesztését a II. Világháborúban.

Anna Frankhoz kapcsolódik egy svéd írónő, Barbro Karlén könyve ? melyet már tavaly októberben bemutattunk ?, de az idei kiemelt megemlékezések méltó kötete: a Farkasordítás. A megdöbbentő könyv alcímében ez áll: karmabiográfia. Az 1957-ben, katolikus családban született svéd írónő 2013 őszén az Arkánum Alapítvány szervezésében tartott nemzetközi konferencián személyesen is részt vett. Elmondta: rémálmaiban a második világháború borzalmait élte át, s idővel nyilvánvalóvá vált, hogy múlt és jelenlegi élete hogyan fonódik össze.

Hasonlóképpen egyedi történeteket tartalmaz a nyáron kiadott Titkok az autisták világából című könyv, amelyet Wolfgang Weirauch jegyez szerzőként. A könyv főszereplője Hilke Osika, az a svéd pszichológusnő, akinek öt gyerekéből három súlyosan autistának született. A publikált dokumentumok gerincét az édesanyának fiaival folytatott számítógépes levelezése adja, amelynek során a három súlyosan autista gyereke egy körülbelül tíz éve kifejlesztett módszer segítségével kifejezhette gondolatait. A mozogni, beszélni sem tudó autistákról ? most nem csak erről a konkrét három fiúról, hanem általában ? az volt az orvosi vélemény, hogy valószínűleg elmeállapotuk is visszamaradott, károsodott.

Ezekből a jegyzőkönyvszerű hiteles feljegyzésekből kiderül, hogy ennek ellenkezője igaz: magasan fejlett szellemiségű emberekről van szó. A könyvben megszólaló három autista elmondja: valamennyien éltek előző életükben a második világháború idején. Ketten áldozatok voltak, harmadik testvérük pedig a kínzók között volt. Mindhárman az átélt traumák miatt választották ebben az életükben az autista életformát.

Az október 25-re meghirdetett nemzetközi konferencián előadóként megjelenik Barbro Karlén és Hilke Osika is Erikkel, a könyvben szereplő egyik fiával, valamint David Newbatt festőművész. A konferenciára minden érdeklődő számára ingyenes a belépés. A tegnapi sajtótájékoztatón Dr. Bistey Zsuzsa pszichológus elmondta, miért kerül a holokauszt megemlékezések sorában egy asztalra a három könyv: A történelem szellemtudományos vizsgálata sok olyan háttér információról képes beszámolni, amelyről eddig nem volt tudomása az emberiségnek. A legtöbb ember valamiféle asztaltáncoltatós szellemidézést tételez fel a szellemtudomány említésekor. A doktornő épp azokra az összefüggésekre világít rá, amelyek világosan kirajzolják az emberiség szellemi fejlődésében jelen állapotunkat.

Dr. Bistey Zsuzsa

Az Arkánum Alapítvány létrehozója klinikai pszichológus. 22 évvel ezelőtt tért haza Magyarországra. Annak idején Amerikában, friss diplomásként azt érezte, valami űr van: a lélektan nélkülözi saját tárgyát, mert a lelket nem tekinti transzcendentumnak csak biokémiai reakciók halmazának, úgy pedig nem sokra lehet menni a lélektannal. Így jutott el Rudolf Steiner szellemtudományához, amelyet tanulmányozva felismerte, hogy ha a lélektan a szellemtudománnyal ötvöződik, akkor feltárul az a világ, amelyben értelmezhetővé válik az ember igazi természete, eredete, Földre érkezésének célja és jövője.

Ezt a tudást folyamatosan elmélyítve és a gyakorlatban alkalmazva nem elégedett meg annyival, hogy praxisába beépítse, hanem küldetésként egyre szélesebb körben alkalmazva építette fel a ma Ispánkon működő Arkánum szellemi műhelyt, amelyhez konkrét épületek is tartoznak, ahol felnőtt- és gyerekcsoportokat, pedagógusokat és egyéni tanulni vágyókat tudnak fogadni és megfelelően felkészíteni. A fiatalokat arra, hogy határozott éntudattal könnyebben eligazodjanak a mai kaotikus világban, hiszen évek múlva az ő kezükben lesz Európa sorsa, s tőlük függ az igazi európai szellemiség megteremtése. A felnőtteket pedig arra, hogyan ismerjék fel az egyén konkrét történelmi, politikai helyzetbe ágyazottságát, hogy megfelelő rálátással lehetőleg mindig meg tudják őrizni a közép pozícióját. Jó döntések ugyanis csak így születhetnek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szellemvilág Újbudán | ZETApress

Szóljon hozzá!