ZETApress

hírportál

Nyugalom az ámokfutásban

MS3, a Digimpro feltalálója és egyben hazánk legtöbbet koncertező klasszikus gitárművésze, a 150koncert és egyéb előadások során 2005-ben és 2006-ban összesen több, mint háromszáz alkalommal játszott országszerte. Ahol a 150koncert egyik előadása ? ügyetlen figyelmetlenségből adódó véletlen folytán ? elmaradt, ott készült a DVD: a bélapátfalvai apátságban és a romkertben, 2006 júniusában.

A DVD felvételei viharos és misztikus körülmények között zajlottak, ennek az eredményét és természetesen élő koncertet azok a nézők láthatják, hallhatják, akik ellátogatnak az IBS színpadra október 20-án, pénteken este 7 órakor. Közreműködik Antal Éva gitáron és Vázsonyi János szaxofonon. A DVD-n ? és a koncerten is ? megszólalnak klasszikus gitárra írt szóló darabok és duó átiratok, illetve a gitár-duó kiegészül sopranino/alt szaxofonnal barokk kamarazenei formációvá. Továbbá MS3 világszabadalmának köszönhetően ? Digitális Improvizáció, amelyet egyebek között már Moby, Erasure, Roots Manuva és Robbie Williams is használtak ? lejátszható a DI Windows Media Plugin segítségével a világ első barokk interaktív improvizációs fájlja, amelyet Michael Dierks varázsolt egy Bach korál témájára (Jesu, Meine Freunde) Stockholmban, 2006 elején egy csodaszép, késő-reneszánsz orgonán.

Rengeteget dolgoztunk, hogy ez az anyag létrejöhessen: húsz ember munkájának köszönhetően nyolc hónapos folyamat során született meg ez a DVD, és úgy gondolom, sikerült a bélapátfalvai templom akusztikáját, miliőjét és környezetét megeleveníteni a digitális technika mai lehetőségeinek köszönhetően, izgalmas képi megoldásokkal. A DVD-n található még közel ötszáz fénykép is, amelyek az utóbbi közel két éven át folytatott ámokfutásom helyszínein születettek. Érdekes egymás után látni és hallgatni a bélapátfalvai klip-filmet és a stockholmi di barokk zenét? ? mondta MS3.

MS3 DVD bemutató koncert az IBS Színpadon

Jegyek kaphatók az Interticketnél, az összes ismert jegyirodában és a helyszínen. Médiatámogatóik: a Magyar Hírlap, a KlubRádió, a Fidelio, a zene.hu és a Port.hu.

Az MS3 produkció sikerét és biztonságát a SAAB garantálja. A koncert szervezésében a Zeneszalon és az Open SKM segít.

Rendező: MS3 és Czakó Zoltán, Vezető operatőr: Kiss Gábor, Hangmérnök: Gresiczki Tamás (Aquarium Studios), Vágó: Molnár András, Producer: MS3, elhangzanak Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Francisco Tárréga, Heitor Villa-Lobos, Bartók Béla és Bakfark Bálint művei.

Extrák ? ötszáz fotó, SAAB reklámfilmek, két MS3-Oximors klip, Windows Media Plugin, Jesu_Meine_Freunde.di, Budapest_Raga.di és 2 MP3 fájl. (DI) Windows Media Plugin

MS3 blogjáról

Úgy szoktam címet, szlogent választani, hogy valami versből kotorászok szókapcsolato(ka)t vagy valami olyat, ami aktuálisan és tényleg személyes vagy jelent valamit, pl. 150 koncert. Nem találtam idevágó hangulatú szavakat pedig a Rimbeaud kötet a részeg hajónál nyílt ki elsőre, az akasztottak báljánál másodszorra.

Ahogy szól a DVD ? ráadásul a templomi akusztika a nyugodtságot erősíti ?, a meditatív gyertyás képek misztikusos kint-bent helyen, a totális ellentmondás ahhoz képest, ahogy készül/készült.

Mindig ez van. Mindig last minute, vagy az sem, mindig rohanás, de mindezen közben gitározáskor nyugalmat kell teremtenem önnönmagamban – különben egy nagy lószart sem ér az egész. Másrészt a modern világban nem én vagyok az egyedüli ámokfutó.

Szóljon hozzá!