ZETApress

hírportál

Izraeli Kulturális Intézet alakul

Új intézet van alakulóban Budapesten. A Szochnut új kezdeményezése az izraeli kultúra magyarországi terjesztését szolgáló új kulturális központ, melynek épületét már megvették a Paulay Ede utcában, s az intézet honlapja is üzemel. Fontos megjegyeznünk, hogy az alapítóknak sikerült megnyerni Magyarországon működő izraeli befektetőket is ? jelent meg a Szombat.org portálon még augusztus 27-én.

Az Intézet vezetősége még júliusban Dr. Balázs Gábor filozófiatörténészt, a Wesselényi utcai ortodox iskola korábbi igazgatóját választotta ki az igazgatói állásra, aki a Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetemen doktorált ? folytatódik a Sófár.hu fotójával színesített írás. Ezért is volt furcsa számomra az a titkolózás, amely a kedd esti alapkőletételt kísérte. Hiába jelent meg ugyanis a főváros honlapján a sajtótájékoztatók között, hogy Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is jelen lesz az eseményen, a szervezők a sajtót kitiltották az ünnepségről.

Ez egy zártkörű rendezvény, ahová csak a befektetőket hívtuk meg. Csak október közepére adjuk ki róla a sajtóközleményt! ? fogadták a média képviselőit a bejáratnál. Mivel az augusztusi tudósítás szerint az intézet egy éven belül fogja megnyitni kapuit, erre tényleg bőven lesz idejük. Terveik szerint a zsidó ifjúsági szervezeteknek is otthont ad majd, valamint könyvtárával, nyelvtanfolyamaival, kulturális programjaival mind a nyelvtanuló magyar közönség, mind a magyarországi izraeli diaszpóra rendelkezésére fog állni.

Több magyarországi vállalkozás, befektetői csoport és magánszemély kezdeményezte, hogy létesüljön izraeli kulturális központ Budapesten. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes személyes elkötelezettségből fakadóan csatlakozik az Izraeli Kulturális Központ támogatói köréhez, és vesz részt a jelképes alapkőletételen 17:30-kor. Helyszín: 1061 Budapest, Paulay Ede u. 1. ? olvashattuk a főváros honlapján. Szép elképzelések, ezért nem értjük, hogy miért nem örülhettünk tegnap velük, s miért titkolják a hírt októberig?

Szóljon hozzá!