ZETApress

hírportál

Költők Füreden

Tőzsér Árpád

Tőzsér Árpád

A XVII. Balatonfüredi Nemzetközi Költőtalálkozó és a Salvatore Quasimodo Költőverseny Díjkiosztó Ünnepsége zajlott az elmúlt hétvégén, 4-5-én. Megújult környezetben, a felújított reformkori városrészben található, szintén átépített Anna Grand Hotel adta az elegáns hátteret a színvonalas kulturális programnak.

A rendezvény fővédnöke Őex. Giovan Battista Campagnola, az Olasz Köztársaság nagykövete és Bogyay Katalin Magyarország kijelölt UNESCO nagykövete, volt nemzetközi szakállamtitkár. Védnökök Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke és Bóka István, Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő. A programokra meghívást kaptak az elmúlt év díjnyertes és különdíjas költői is.

Péntek este 5 órára Költők, Könyvek, Versek címmel irodalmi délutánra hívták az érdeklődőket a Magyar Fordítóház kertjébe. A beszélgetést Madarász Imre a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének vezetője vezette. Ennek során az Oscuramente forte e? la vita: Biografia per immagini című könyvet mutatta be Arnaldo Dante Marianacci a Bécsi Olasz Kulturális Intézet igazgatója, és Alessandro Quasimodo, a költő fia.

Este 6-kor Salvatore Quasimodo és a nagyvilág címmel fotókiállítás nyílt meg a Kerek Templom Galériában. A kiállítást Arnaldo Dante Marianacci, a Bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója nyitotta meg. Fél 7-kor kerekasztal beszélgetés volt a Hotel Silver konferenciatermében. Meghívott vendégek: Alessandro Quasimodo (Milánó), Salvatore Ettorre, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Curzia Ferrari (Göteborg), Arnaldo Dante Marianacci, a bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója, Franco Cajani (Bergamo), Paolo Grossi (Stockholm), Alberto di Mauro (Moszkva). A beszélgetést Barna Imre irodalomtörténész vezette.

Szombaton már délelőtt megkezdődtek a kulturális programok. Fél 11-kor az Anna Grand Hotel teraszán beszélgetett V. Kulcsár Ildikó író-újságíró, a Nők Lapja főmunkatársa Költészet és ifjúság címmel Tomaso Kemény milánói költővel, Hámoriné Duna Katalin, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium igazgatójával, Győri Varga László tanárral, Quasimodo-okleveles költővel.

Fél 1-kor a Szent Miklós motoros fedélzetén tartott sajtótájékoztatót követően az idei költőverseny díjazottjai saját verseiket olvasták fel. Délután 5-kor Angelo Minuti szobrászművész kiállítása nyílt meg a Kisfaludy Galériában, amit Salvatore Ettore, az Olasz Kulturális Intézet igazgatója nyitott meg.

Természetesen idén sem maradt el délután fél 6-tól a hagyományos megemlékezés Salvatore Quasimodo emlékfájánál, a Tagore sétányon, amelyet a neves költő ültetett 1961-ben a balatonfüredi tartózkodása emlékére. Ünnepi beszédet mondott Salvatore Ettorre, az Olasz Kulturális Intézet igazgatója.

A díjátadó ünnepség és gálaműsor az Anna Grand Hotel dísztermében este 6-kor kezdődött. Köszöntőt mondott Budai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa, Vasy Géza a Magyar Írószövetség elnöke és Bóka István Balatonfüred polgármestere. Az emlékdíjban, és a különdíjban részesített verseket a Tempevölgy című folyóirat, Balatonfüred új irodalmi, művészeti lapja is közreadja. A díjak átadása után a közönség két neves előadó tolmácsolásában hallhatta a díjnyertes verseket. A költeményeket olaszul Alessandro Quasimodo, a Nobel-díjas költő fia, magyarul pedig Lukács Sándor Kossuth- és Prima Primissima-díjas színművész tolmácsolta.

Az idei Salvatore Quasimodo Költői Versenyre közel kétszáz pályázó küldte be verseit. Az idei évben a hazai pályázókon kívül érkeztek költemények Ukrajnából, Romániából, Szerbiából és Írországból is. Az Emlékdíjat Tőzsér Árpád: Esti dramolett című verse, míg a különdíjat Kálnay Adél: Valami emberi című verse nyerte el.

A versek mellett a tavalyi Quasimodo Költőverseny díjnyertes verseiből készült filmeket nézhette meg a közönség. A filmek a Duna Televízió, az Irka Egyesület, valamint a Salvatore Quasimodo Közalapítvány támogatásával jöttek létre. A filmek rendezői ? Vizi Mária és Dégi János ? az ünnepségen is megjelentek.

Az est keretében ebben az évben is ? az író özvegye jelenlétében ? átadták a Bertha Bulcsú-díjakat. A meghívásos pályázatra beérkezett műveket a Tempevölgy című folyóirat évvégi számában adja közre. Díjazott szerzők: Aczél Géza, Alexa Károly, Ferdinándy György, Péntek Imre, Szentmártoni János. Az estet a Debreceni Filharmónikusok szólistáinak koncertje zárta.

Oklevél-díjazásban részesült Szabó T. Anna: Sajtó, Csontos János: Változatok könyve, Boda Edit: Nagycsütörtök délután és éjjel, Báger Gusztáv: Textus keletkezik, Kun Árpád: Szülsz, Molnár Krisztina: Devla vinné, Neogrády Antal: Unió, Beck Tamás: A férjes özvegy, Petőcz András: Látástól másnaplátásig, Sztanó László: Oly korban éltem, Gyárfás Endre: Valami szokatlan és Kabdebó Tamás: Tom olykor így látta őt című munkája.

Szóljon hozzá!