ZETApress

hírportál

Kulturális és gasztronómiai fesztivál

Kárpát-medence kincseiIdén ősszel Egerben mutatkoznak be a Kárpát-medence kincsei. Széles kulturális, gasztronómiai és szakmai programsorozattal várja a térségbe látogatókat Eger városa szeptember 16-a és 20-a között, a Kárpát-medence kincsei elnevezésű őszi fesztiválra.

A térség kulturális sokszínűségét illusztráló programkínálatban különleges színházi előadások, komoly- és könnyűzenei bemutatók valamint kulturális turisztikai szakkonferencia is található. Az őszi programsorozat szervezője az egri Polgármesteri Hivatal és a Hungarofest Nonprofit Kft.

Első alkalommal rendezi meg Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata valamint a Hungarofest Nonprofit Kft. a Kárpát-medence kincsei fesztivált, melynek célja a heves megyei város és környéke turisztikai értékeinek bemutatása mellett a Kárpát-medence sokszínű kultúrájának és gazdag hagyománykincsének megelevenítése. Az egyedi kezdeményezés szakmai programok mellett a helyiek valamint a térségbe látogatók számára változatos kulturális programokat kínál.

Magyar és külföldi kultúrával és turizmussal foglalkozó szakemberek, a kulturális turizmus intézményvezetői és a politikai döntéshozatalban szerepet játszó politikusok részvételével alapkérdéseket és gyakorlati megoldásokat vet fel a fesztivál első napján az Utazás, élmény, önreflexió című szakmai konferencia. A tanácskozás témái között szerepel Európa volt és leendő kulturális fővárosainak tapasztalatai, a kulturális marketing magyarországi lehetőségei és a köz- és magánszféra együttműködése is.

A kerekasztal-beszélgetéseken az érintett feleket képviselve jelen lesz Habis László, Eger polgármestere, Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Bánki Erik, az Országgyűlés Turisztikai és Sport Bizottságának elnöke, Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, Szalay Tamás a Pécs2010 Managementközpont művészeti igazgatója valamint Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. igazgatója.

Népszínházak találkozója

A Kárpát-medencei kultúrák találkozója címmel megrendezett színházi estek keretében a Gárdonyi Géza Színházban bemutatkozik a Zombori Népszínház, a Szabadkai Népszínház, valamint Tamási Áron: Énekes madár című székely népi játékával vendégszerepel a komáromi Jókai Színház is. Az eseménysor egy különlegességgel, a Csávási balladával indul szeptember 16-án. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes előadása valós történetből és balladai szálakból épül fel, és a magyar, román és cigány tradíciók nyomán mutatja be a Kárpát-medence kulturális népi kincseit.

Többdimenziós zenei program

A fesztivál zenei kínálata a könnyűzenétől a térség, valamint távolabbi népek hagyományos zenei stílusát bemutató népzenén keresztül az egyházzenei és komolyzenei előadásokból tevődik össze. Az egyházzenei sorozatban a Szent Efrém Férfikar, az Alma, vida y corazon, a Nigun, Bíró Eszter, a Schola Hungarica valamint az újvidéki szerb liturgikus kórus, a Hor Sv. Stefan Decani koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A rendezvénysorozat kapcsán Egerben is találkozhat a közönség a Haydn Év programjaival. A fesztivál keretében koncertet ad Spányi Miklós és a Concerto Armonico, de a zenei sokszínűség jegyében a Haydn crossover című előadás keretében fellép majd a Jánosi Együttes, a LaKriA Trió, és a Lantos Zoltán Mirror World quintett is, akik Joseph Haydn zenéjén keresztül mutatják majd be a zene átjárhatóságát.

A könnyűzenét és a világzenét egyedi hangzásvilágú magyar és nemzetközi előadók közvetítik a balkáni – zsidó hangzásvilágot modern hangzással elegyítő Vodku együttes, a Nagy- Britanniából érkező, világhírű Alexander Balanescu a 2008-ban WOMEX díjas Muzsikás együttessel, a kortárs etno zenét játszó szerb Paniks valamint az egyik legnevesebb szlovák alternatív együttes, a Longital. A fiatal hazai élvonalat pedig a Suhancos és nem utolsó sorban Kerekes Band képviseli majd.

Hungarikum termékek és gasztronómiai különlegességek

Az előadások és koncertek mellett a fesztivál látogatóit a Dobó téren a régió hungarikumait bemutató kiállítás és vásár várja, a város éttermeiben pedig a Kárpát-medence határon túli területeinek hagyományos ételeit külön étlapon szerepeltetve kóstolhatják meg a vendégek. A Kárpát-medence kincsei fesztivál keretén belül a kulturális és turisztikai programokkal párhuzamosan gazdasági konferenciát és közgazdász-, valamint üzletember-találkozót is rendez a város.

Szóljon hozzá!